Carrers buits i patrullades per militars i policies a la ciutat de Cali (Colòmbia), després que divendres hi va haver 13 morts i forts enfrontaments entre manifestants i les forces de l'ordre que van començar a disparar civils. 

Tal com recull Efe, la tercera ciutat més important de Colòmbia va ser l'epicentre de la violència durant les protestes del divendres, el mateix dia que es compleix un mes des que es registren concentracions i manifestacions al país. L'alcalde de la ciutat, Jorge Iván Ospina, ha qualificat el dia 28 de maig com un dia "fatídic" i "dolorós". 

La Policia Nacional, segons constata la mateixa agència, ha registrat 10 homicidis a Cali i ha exposat que "només tres d'ells coincideixen en llocs on hi va haver activitats de protesta", i que la resta estarien relacionats amb venjances entre bandes, intolerància i sicaris. Per aquest motiu, diuen, és difícil saber quants d'aquests homicidis han estat comesos per homes armats que van sortir a desbloquejar els carrers i van disparar contra els encaputxats, a qui atribueixen actes de vandalisme a la ciutat.

El director d'Investigació Criminal i Interpol de la Policia, Fernando Murillo, ha reconegut aquest cap de setmana aquests fets i ha dit que "es va presentar una situació especial on unes persones vestides com a civils van fer servir armes de foc de manera indiscriminada contra persones", sota la mirada de les forces de seguretat. 

Què està passant a Colòmbia?

Les protestes van començar per la reforma tributària proposada pel president del país, Iván Duque, però les manifestacions i les protestes continuen, no només per l'oposició de la reforma sinó ara també per la brutalitat policial dels últims dies i descontentament general de la gent per la gestió de la pandèmia. La reforma consisteix a afegir l'Impost del Valor Agregat (IVA) del 19% a productes de consum bàsic, com serveix funeraris, electrònica i altres serveis que fins ara no tenien IVA. 

Els manifestants van demanar al Congrés que no aprovés la reforma perquè se centrés en el salari mínim. I el govern justifica aquesta reforma per minvar l'efecte de la crisi del coronavirus.

Pànic i por

Després del dia viscut la ciutat es va aixecar amb pànic i terror perquè a les xarxes socials hi havia notícies falses de bloquejos a més de 1.080 ciutats de tot el país a partir del dilluns. 

Això ha provocat que es veiessin llargues cues als supermercats per comprar articles de primera necessitat. 

 

 

 

Imatge principal: militars desplegats a la ciutat de Cali, a Colòmbia / Efe