L'exprimer ministre britànic, David Cameron, ha revelat que va sol·licitar el suport de la reina Elisabet II durant la campanya del referèndum d'independència d'Escòcia el 2014, davant del temor a què una majoria triés separar-se del Regne Unit.

El resultat de la consulta, de la qual aquest dimecres es van complir cinc anys, va acabar amb el 55% de la ciutadania a favor de continuar formant part del Regne Unit, davant el 45% en contra.

En declaracions a la cadena BBC, Cameron va afirmar que, després de veure una enquesta que atorgava una possible victòria al moviment que defensava la secessió, va contactar amb el personal del Palau de Buckingham, la residència oficial de la monarca, per suggerir que aquesta intercedís a favor de la permanència.

regna isabel dit ull gtres

GTRES

L'excap de l'Executiu britànic va justificar la seva decisió al·legant que va sentir "una creixent sensació de pànic" en analitzar el sondeig, mentre es trobava allotjat al palau de Balmoral, la residència estival d'Elisabet II a Escòcia, on aquesta habitualment rep el primer ministre durant uns dies a inicis de setembre.

"Recordo les converses que vaig tenir amb el meu secretari privat, aquest amb el secretari privat de la reina i jo amb el secretari privat de la reina, sense demanar res que fos impropi o inconstitucional, sinó només un petit gest, que vam pensar que marcaria la diferència," va revelar.

Uns dies abans del referèndum, que es va celebrar el 18 de setembre de 2014, la sobirana li va dir a un habitant de la regió d'Aberdeenshire (nord-est escocès) que esperava que, a l'hora de votar, "la gent pensés molt acuradament en el futur". En aquell moment, els detractors de la independència van utilitzar aquestes paraules com una indicació que la monarca instava els escocesos a triar la unitat del país.

Escòcia independència EFE (2)

EFE

En al·lusió a aquest comentari, Cameron va destacar que va ser "certament ben cobert" pels mitjans de comunicació i va precisar que, "encara que les paraules van ser molt limitades", van ajudar que els ciutadans tinguessin "una percepció lleugerament diferent de les coses".

Cameron, que des de la seva dimissió després de la victòria del Brexit en el referèndum de 2016 havia estat allunyat dels mitjans, ha reaparegut públicament per promocionar les seves memòries "For the record", que es publiquen aquest dijous i en les quals es despatxa amb alguns dels seus antics col·legues, entre ells l'actual "premier", Boris Johnson.