En plena crisi política amb Rússia, el Bundestag (el Parlament alemany) ha pactat una resolució que defineix el "holodomor" (literalment, matar de gana) com a "genocidi". La gran fam que va provocar Ióssif Stalin el 1932 i el 1933 a Ucraïna, va acabar amb prop de 4 milions de morts en aquest país per desanició. El denominat "holomodor" es va produir per la fallida sistèmica que va provocar el govern soviètic, en fer una col·lectivització i intentar el pas d'una societat agrària a una societat industrial, amb decisions dràstiques trencant el mode de subsistència ucraïnès. 

Els pagesos es van veure obligats a cedir els conreus a l'Estat, i les terres van ser cedides a cooperatives. I mentre introduïa aquests canvis, Stalin va decretar l'any 1932 augmentar les quotes obligatòries de gra que havia de proporcionar Ucraïna. Quan les quotes no es podien complir, el govern soviètic confiscava tots els cereals a punta de pistola. Tothom qui s'hi resistia o amagava menjar era afusellat. Com a resultat, va aparèixer el caos, i la població, que llavors formava part de la Unió Soviètica, va quedar sense menjar.

La resolució alemanya ha estat impulsada pels partits que donen suport al govern alemany (social-demòcrates, liberals i verds) i la democristiana CDU, que està a l'oposició. Segons el text, “és evident que cal una qualificació històrica i política de genocidi, des de la perspectiva actual" a aquests fets dels anys 30. En total es calcula que van morir de fam per aquestes polítiques d'Stalin uns 9 milions de persones a tota l'URSS. A més d'Ucraïna, que com a gran graner soviètic va resultar molt afectada, també es va produir "holodomor" a la regió russa del Volga, el Caucas i el Kazakhstan. 

Aquestes mortaldats per fam es van mantenir en secret mentre va durar la Unió Soviètica, i qui en parlava era processat. Tampoc no va captar l'atenció dels països occidentals durant molt temps, en contrast de l'interès que despertaven les purgues polítiques d'Stalin. El Bundestag ha volgut compensar aquest buit.  "Més que mai, en aquests dies de la guerra il·legal d'agressió de Rússia contra Ucraïna, que al mateix temps representa un atac al nostre ordre de pau i als valors europeus, defensem que ja no hi ha cap espai per a les aspiracions de gran poder i l'opressió a Europa", indica la resolució, segons informa Süddeutsche Zeitung.

La proposta ara serà debatuda, i tot indica que serà aprovada amb una majoria àmplia.

A la fotografia principal, confiscació de blat a Kíiv als anys 30 E.N.