Anders Behring Breivik, que va matar 77 persones el 2011 a Oslo i a l'illa d'Utoya, ha fet la salutació nazi aquest dilluns en un tribunal d'alta seguretat on l'Estat noruec ha apel·lat la sentència que considera que s'han violat els seus drets fonamentals en mantenir-lo sota estricte aïllament.

Breivik, vestit de negre i corbata i amb una barba que s'ha deixat créixer l'últim any, ha fet el desafiador gest durant l'entrada a la sala al començament de l'audiència, que durarà fins al 18 de gener, sobre la seva detenció.

El jutge Oeystein Hermansen ha dit que la salutació és insultant i no hauria de repetir-se. Breivik, de 37 anys, va fer una salutació semblant al començament de l'audiència en un altre tribunal inferior l'any passat, el jutge del qual va coincidir amb ell que la seva situació pròxima a l'aïllament a la presó violava la Convenció Europea de Drets Humans sobre "tracte inhumà i degradant".

Mesures plenament justificades

Durant l'exposició de l'apel·lació de l'Estat, el fiscal general Fredrik Sejersted ha defensat que les draconianes mesures, inclosos els centenars de registres i el fet que no tingui contacte amb altres reclusos, estan plenament justificades en el cas de l'ultradretà, que no ha mostrat penediment pels seus actes.

"No hi ha cap violació dels drets humans", ha sostingut Sejersted. "No s'ha ensorrat, no ha expressat remordiments, està orgullós del que va fer", ha sostingut davant del tribunal, argumentant que Breivik sembla fins i tot encara més convençut de la seva ideologia d'extrema dreta.

El 22 de juliol del 2011, Breivik va matar vuit persones amb un cotxe bomba davant de l'oficina del primer ministre a Oslo i després va matar a trets 69 persones més a l'illa d'Utoya pròxima a la capital, molts d'ells adolescents que assistien a un campament juvenil del Partit Laborista, aleshores al Govern.

El 2016, la jutge Helen Andenaes Sekulic va dictaminar que a Breivik se'l mantenia equivocadament en un "món tancat" durant 22 o 23 hores al dia, fins i tot encara que tingués una cel·la de tres habitacions amb una sala d'entrenament, televisió i diaris.

21 anys de condemna

L'apel·lació s'està celebrant en un gimnàs convertit en tribunal a la presó de Skien, on Breivik està complint la màxima sentència vigent a Noruega, 21 anys, amb la possibilitat d'una ampliació. Els únics contactes de Breivik són amb els seus advocats i professionals com els guardes o el personal mèdic.

A més de l'apel·lació de l'Estat noruec, el tribunal també considerarà una denúncia separada de Breivik que la censura per part de la presó a les seves cartes ha violat el dret a la vida privada i a la correspondència.

L'Estat argumenta que la censura és necessària per evitar que inciti a la violència. El mateix tribunal que va acceptar la queixa de Breivik pel que considerava un tracte inhumà va rebutjar la queixa per la censura.