Si hi ha un afer que incomoda (i molt) el socialista Josep Borrell en el seu càrrec d'Alt Representant de la Unió Europea és el conflicte entre Kosovo i Sèrbia. I aquest dimarts s'ha produït un nou episodi. I és que per primer cop en un any, ambdós països s'han reunit en una taula de diàleg impulsada per la mateixa UE i la figura de Borrell.

Cal recordar que tot i aquest entusiasme de la UE per normalitzar la situació de Kosovo, Espanya continua sent un dels pocs països del Club que no reconeix la seva independència, postura que Borrell defensava no fa gaire temps com a ministre d'Exteriors de Pedro Sánchez. La postura d'Espanya (i de Borrell) no és innocent, ja que reconèixer la independència unilateral de Kosovo (avalada per la Cort Internacional de Justícia) suposaria un precedent molt important per a Catalunya i el País Basc.

Però ara el càrrec de Borrell és un altre i ja s'ha afanyat a complir amb les directrius de la UE tot apressant les dues parts a avançar en el diàleg. 

"Existeix un nou impuls i cal aprofitar-ho. Hi ha un nou impuls a Europa sobre els debats centrats en els Balcans i és important per a tota la regió aprofitar aquesta oportunitat", ha afirmat el cap de la diplomàcia europea abans de la trobada que han mantingut el president serbi, Alexsandar Vucic, i el primer ministre kosovar, Albin Kurti, a la capital comunitària.

En aquest sentit, Borrell ha recalcat la seva petició perquè ambdues parts es comprometin amb el diàleg i s'"enfoquin en generar resultats", malgrat les adversitats que puguin amenaçar la bona marxa de la iniciativa. "Sabem que no és fàcil el diàleg, però aquest procés i el contacte sincer és necessari i va en benefici de la població de Kosovo i Sèrbia", ha defensat.

Què negocien Kosovo i Sèrbia?

En l'última trobada a Brussel·les, el juliol de 2020, l'agenda es va centrar en la recerca de solucions per al problema de les persones desaparegudes i desplaçades, així com en la cooperació econòmica.

Kosovo insisteix que Sèrbia reconegui la seva independència, autoproclamada el 2008 de manera  unilateral. Sèrbia, que no accepta la sobirania de la seva antiga província, insisteix a anar resolent diversos assumptes pendents pas a pas, fins a arribar a un compromís, sense donar de moment senyals que podria un dia acceptar oficialment Kosovo com a país. Una d'aquestes qüestions és aconseguir una autonomia per als municipis de majoria sèrbia a Kosovo.

 

Imatge principal: El socialista Josep Borrell a l'última trobada a Brussel·les / Foto EFE.