El Tribunal Suprem de Rússia ha rebutjat aquest dijous el primer recurs interposat per l'opositor Borís Nadejdin contra les normatives de la Comissió Electoral Central (CEC) sobre la recollida de signatures per als aspirants al Kremlin. El Suprem ha donat la raó a la CEC sobre que els recol·lectors han d'estar empadronats a la ciutat on recapten les firmes.

Nadejdin ha argumentat que, per aquest motiu, la comissió electoral ha considerat no vàlides milers de signatures recollides a Moscou entre ciutadans d'altres regions. "Nosaltres actuem en el marc de les nostres competències legals. Segons aquestes normes, el recol·lector de firmes confirma que les va recollir per a un candidat en concret i en una regió específica, on està registrat com a persona autoritzada", ha assegurat. A més, ha recordat que la llei federal no impedeix que els ciutadans firmin on ho considerin oportú.

Nadejdin no vol rendir-se encara

Després de conèixer-se la decisió del Suprem, el conegut com a candidat per la pau per ser l'únic que s'oposa a la campanya militar russa a Ucraïna ha avançat que apel·larà davant del Tribunal Constitucional. El Suprem encara ha de tramitar una segona demanda de l'equip de Nadejdin sobre aquesta normativa de la comissió electoral, que va rebutjar la setmana passada el seu registre com a candidat a la Presidència.

Nadejdin encara no ha recorregut contra aquesta decisió de la CEC, que ha detectat errors en més del 15% de les firmes presentades per l'aspirant liberal.

La comissió ha establert que l'equip de l'opositor va cometre errors de forma, entre els quals hi figurarien onze ànimes mortes, en utilitzar bases de dades no actualitzades. La campanya de recollida de firmes de Nadejdin s'ha convertit en la primera mostra massiva i legal de rebuig contra la guerra des de l'inici de la contesa el febrer del 2022.

L'oposició acusa el president rus, Vladímir Putin, de fer tot el possible per impedir la participació de Nadejdin, ja que tem que aglutini tots els descontents no només amb la guerra, sinó amb la deriva autoritària del Kremlin.

La CEC ha registrat quatre candidats: Putin; el comunista Nikolai Kharitonov; l'ultranacionalista Leonid Slutski i el representant de Gent Nova, Vladislav Davankov.

Tot i que va assegurar públicament que no ho faria, Putin va reformar la Constitució el 2020 per poder presentar-se a la reelecció, cosa que podrà tornar a fer d'aquí a sis anys i, d'aquesta manera, romandre al Kremlin fins al 2036.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!