Rússia ha bombardejat la ciutat d’Ucraïna, Ternópil, d’on són originaris els representants d’Eurovisió, el grup Tvorchi. L’atac rus contra aquesta ciutat es va produir tot just mentre el festival d’Eurovisió estava celebrant la gala final, on va actuar el grup ucraïnès, amb la interpretació del tema Heart of Steel. Precisament quan va acabar el festival els membres del grup van sortir a l’escenari per mostrar un cartell en el qual es llegia el nom de la ciutat.

“Ternópil és el nom de la nostra ciutat natal, que ha estat bombardejada per Rússia mentre cantàvem a l’escenari d’Eurovisió sobre els nostres cors d’acer, la nostra indomabilitat i la nostra voluntat”, han escrit al seu compte d’Instagram. A les xarxes socials va transcendir el bombardeig a la ciutat ucraïnesa, que s’ubica a l’oest del país. El govern rus ha confirmat l’atac aquest diumenge al matí.

Les bombes de Rússia a Ucraïna cauen amb Eurovisió en marxa

La gran final del festival d’Eurovisió s’ha celebrat a la ciutat anglesa de Liverpool, on s’ha celebrat un homenatge a Ucraïna, que va guanyar l’edició passada. A causa de la guerra el país no ha pogut acollir la gala del concurs. El grup ucraïnès Kalush Orchestra va obrir l’espectacle amb una versió de Stefania, la barreja de hip-hop i música tradicional que el 2022 els va portar a la victòria.

L’atac es produeix justament en dies en què el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, està fora del país. Aquest dissabte s'ha reunit aquest dissabte amb el papa Francesc al Vaticà, en una trobada que ha durat prop de 40 minuts. "És un gran honor", ha assegurat Zelenski en ser rebut pel Pontífex, qui ha agraït al mandatari ucraïnès la seva visita. A diferència del que és habitual, la trobada entre el líder ucraïnès i el papa Francesc no ha tingut lloc a la biblioteca del Palau Apostòlic, sinó que s'ha celebrat a la sala privada adjacent a l'aula Pau VI, anomenada Auletta.

El Papa ha obsequiat Zelenski amb un relleu en bronze que representa una branca d'olivera, símbol de la pau, així com diversos documents del seu pontificat. Entre ells, el Missatge per a la Jornada de la Pau d'aquest any, el document sobre la fraternitat humana, el llibre sobre la 'Statio Orbis' del 27 de març del 2020 i el volum Una encíclica sobre la pau a Ucraïna. Per la seva part, Zelenski ha entregat al pontífex una obra d'art feta amb una placa antibales i un quadre titulat Pèrdua, que simbolitza l'assassinat de nens durant la guerra a Ucraïna.