El conflicte entre Armènia i l'Azerbaidjan pel control de la República d'Artsakh podria haver pres una nova dimensió. L'exèrcit azerbaidjanès ha abatut un helicòpter rus aquest dilluns mentre aquest escortava una columna militar armènia als voltants de la localitat de Yerasj.

Dels tres soldats que viatjaven a l'helicòpter, dos han mort i un altre ha resultat ferit. Conscients de la gravetat de l'assumpte, el Ministeri de Defensa de l'Azerbaidjan ha reconegut l'atac i ha demanat perdó. "La part azerbaidjana  demana disculpes a la part russa en aquest incident tràgic i casual, i no estava dirigit contra la part russa", ha assenyalat en un comunicat. Defensa també ha mostrat la seva predisposició a "pagar la corresponent compensació" a Rússia.

Tot i aquestes disculpes, l'Azerbaidjan no se n'ha estat d'excusar-se assegurant que l'helicòpter volava de nit, a poca alçada, fora dels radars i en un moment en què a "l'enclavament separatista de Nagorno Karabakh s'estaven produint intensos combats".

L'oportunitat d'Armènia

Per la seva banda, el govern armeni ha demanat a Rússia iniciar consultes sobre una possible ajuda del país a Moscou per "garantir la seguretat de la nació caucàsica a causa de la guerra amb l'Azerbaidjan". El govern rus, per ara, ha respost que oferirà el suport necessari si la guerra arriba en territori internacionalment reconegut com armeni, ja que la República d'Artsakh no compta amb el reconeixement de la comunitat internacional.

Aquest atac "sense voler" a Rússia podria ser una oportunitat per Armènia. I és que una major implicació militar de Rússia podria frenar l'avenç de les tropes azerbaidjaneses i turques, les quals ja han arrabassat a les forces d'Artsakh la ciutat clau de Shushi, la segona més important del territori en disputa.

"Lamentablement, la successió de fracassos ens persegueix i la ciutat de Shushi està totalment fora del nostre control. L'enemic està als voltants de Stepanakert i l'existència de la capital està en perill", ha escrit Vahram Pogosián, portaveu del líder de l'Alt Karabakh, Araik Arutunián, en el seu compte de Facebook.

El cert és que aquest conflicte és molt incòmode pel país que dirigeix Vladimir Putin, ja que si bé té contactes més estrets amb Armènia, també comptava (almenys fins ara) amb una certa aliança i influència amb l'Azerbaidjan.

 

Imatge principal: Dos helicòpters de les forces àrees russes / Foto: Ministeri de Defensa rus