Àustria celebra aquest diumenge la repetició de les eleccions presidencials, probablement les més importants en la seva història, ja que l'ultranacionalista Norbert Hofer podria convertir-se en el primer president de l'extrema dreta a Europa.

Després de gairebé 50 inacabables setmanes de campanya electoral, uns 6,4 milions d'austríacs amb dret a vot es donen cita a les urnes per triar entre Hofer, un enginyer aeronàutic de 45 anys, i l'ecologista Alexander Van der Bellen, un antic catedràtic en Economia de 72 anys d'edat.

El passat 22 de maig, l'antic líder del partit Els Verds es va imposar al seu rival ultranacionalista per només 31.000 vots de diferència (50,35 % contra 49,65 %), gràcies al seu enorme avantatge en el vot per correu.

Tanmateix, després d'una impugnació presentada per Hofer i el seu partit Liberal d'Àustria (FPÖ), el Tribunal Constitucional va decidir invalidar el resultat i convocar una repetició dels comicis.

Ridícul internacional

El que primer semblava ser només una "curiositat" per a un país de llarga tradició democràtica, es va convertir en setembre passat en tot un ridícul internacional quan el ministeri de l'Interior va haver de reconèixer que a causa de problemes amb la goma d'enganxar dels sobres per al vot per correu no podia garantir la legalitat dels comicis.

Per això, la repetició electoral va ser ajornada en dos mesos més i se celebra finalment demà, enmig d'una expectació i atenció mediàtica internacional sense precedents. Més de 600 periodistes de tot el món s'han acreditat per cobrir el desenllaç electoral, que és més incert que mai.

Tots els analistes locals coincideixen que una victòria del populista Hofer serà un dur cop per a la supervivència de la debilitada i desprestigiada coalició de Govern a Viena, formada per socialdemòcrates i democristians.

Puja l'extrema dreta

A més, té potencial d'influir sobre la situació política en la veïna Alemanya, on se celebren l'any que ve eleccions enmig de l'auge del populisme del nou partit de dreta radical Alternativa per a Alemanya (AfD).

I França mira amb especial atenció els esdeveniments a Àustria de cara a les eleccions presidencials de 2017, en les que la cap del populista Front Nacional (FN), Marine Le Pen, una gran amiga del FPÖ i del seu líder, Heinz Christian Strache, sembla tenir ja una plaça assegurada en la segona i decisiva ronda electoral.

Un triomf de Van der Bellen, per la seva part, significaria una espècie de "canvi de rumb" en un món occidental impactat per l'auge del populisme després de la victòria del "brexit" al Regne Unit i del republicà Donald Trump als Estats Units.