La tempesta que ha afectat sobretot als nord-est dels Estats Units ha remès, però el balanç de morts que ha provocat continua augmentant. Segons les últimes dades de les autoritats nord-americanes, ja hi ha 44 víctimes mortals a la costa est del país per unes pluges torrencials mai vistes en algunes zones, que han causat inundacions sobtades, així com fortes ratxes de vent. 

En total, s'han confirmat gairebé 50 víctimes mortals a la regió nord-est, amb Nova Jesey, on han mort fins a 25 persones, com l'estat més afectat. A Nova York s'han registrat 15 víctimes mortals i a Pennsilvània 4. La xifra podria seguir augmentant, ja que segons ha anunciat el governador de Nova Jersey, Phil Murphy, a aquesta regió encara hi ha sis persones desaparegudes. A aquestes se'ls hi ha de sumar les víctimes provocades per Ida quan va arrasar el sud del país, especialment Louisiana i Mississipí.

Ofegades a soterranis 

Amb els seus efectes devastadors, Ida ha deixat al descobert les més que evidents deficiències en les infraestructures i habitatges de bona part del país. La majoria de les víctimes han mort ofegades als seus apartaments, especialment a soterranis adaptats que durant la tempesta es van convertir en trampes mortals, o atrapades en els seus vehicles en unes carreteres totalment inundades. 

De les 13 persones que van perdre la vida a la ciutat de Nova York, 11 ho van fer en aquesta mena de soterranis reconvertits en habitatges, sovint il·legals i on hi viuen majoritàriament immigrants que no tenen accés a un altre tipus d'allotjament. Les morts es van concentrar al districte de Queens, on aquesta mena de llars són més comunes. Entre les víctimes hi ha un nen de dos anys i els seus pares, que es van quedar atrapats a l’apartament.

Demanen respostes 

Ara, que la tempesta ja s'ha dissipat, els nord-americans volen justificacions per aquest desastre inesperat i les autoritats ja han promès treballar en millores per evitar que situacions com les viscudes els últims dies, en el que ja és un fenomen meteorològic històric, es repeteixin. 

Entre les mesures proposades per l'alcalde de la ciutat de Nova York, Bill de Blasio, destaca un nou pla de resposta a pluges torrencials, que donarà atenció prioritària a qui visqui en aquests soterranis i que inclourà evacuacions per part dels serveis d'emergència. "És una mesura molt contundent que implica anar a treure a la gent dels seus apartaments". Blasio ha insistit en la necessitat de canvis davant unes precipitacions abundants cada cop més freqüents. 
tuit bill de blasio

Bill de Blasio demana que la població no circuli per les carreteres 

Prou Niàgara al metro 

Les fortes pluges van inundar també infraestructures com ara carreteres, metros i trens. Aquests van quedar tan afectats dimecres, quan es van registrar les dades més preocupants de la tempesta, que encara ara continuen operant amb problemes. Les xarxes socials han viralitzat vídeos del metro de Nova York, amb cascades d'aigua i passatgers sent evacuats dels trens, fet que ha tornat a disparar el debat sobre el mal estat de les infraestructures de la zona. 

"No vull tornar a veure les cascades del Niàgara baixant per les escales d'un metro de la ciutat", ha insistit avui la governadora Kathy Hochul, qui també ha promès noves mesures per millorar la prevenció. Les regions més afectades esperen rebre ajudes econòmiques del govern federal per a la reconstrucció i donar suport a les famílies i negocis afectats. La Casa Blanca ha aprovat una declaració d'emergència per a Nova York i Nova Jersey. 

A la imatge principal, un home camina per un carrer inundat de Nova York / Efe