Jornada negra la que ha tingut lloc aquest dissabte entre Israel i Hamàs. Aquest 7 d'octubre de 2023 el món es llevava amb la notícia del gran atac desplegat per Hamàs, la principal força politicomilitar de la Franja de Gaza, contra el sud i el centre d'Israel. Concretament, han llançat, diuen, uns 5.000 míssils i han dut a terme incursions terrestres en ciutats i bases militars en territori israelià. Ha estat una jornada fosca, i els morts entre les dues bandes es compten per centenars. Després de l'atac de Hamàs, un atac sense precedents, el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha declarat el país "en estat de guerra" i ha anunciat l'inici d'una contraofensiva de gran magnitud contra Hamàs i la Franja de Gaza. En aquest sentit, durant la tarda l'exèrcit israelià ha començat els atacs contra la Franja. Edificis enderrocats per míssils, desenes de víctimes i caos als carrers. El nombre de morts a la Franja arriba ja als 200 i els ferits superen el miler.

🔴 Què és Hamàs, per què ataca Israel i quin és el seu paper a la Franja de Gaza

📌 Escalada sense precedents de Hamàs contra Israel: pèssims auguris

Tot ha començat quan aquest dissabte al matí les milícies de Gaza, liderades per Hamàs, han llançat un brutal atac contra terres israelianes. Segons Hamàs, 5.000 coets, i segons Israel 2.500, han sortit des de la franja en direcció a diferents ciutats, entre elles Tel-Aviv o Jerusalem. En tot cas, un atac a gran escala i completament inesperat, complementat amb incursions terrestres d'homes fortament armats que han sembrat el caos en ciutats del sud del país i que han matat i ferit desenes de civils que es creuaven al seu pas. També han pres desenes d'ostatges que s'han endut cap a la Franja i han deixat més d'un miler de ferits. L'atac ha tingut lloc davant la mirada, atònita, del departament de Defensa i intel·ligència israelià, que no havia pogut preveure ni anticipar aquesta brutal agressió de Hamàs i que no ha pogut reaccionar a temps per aturar-ho. A hores d'ara, la xifra de morts confirmada per Israel és de més de 150, tot i que anirà augmentant.

Com era d'esperar, la resposta d'Israel no s'ha fet esperar. El primer a pronunciar-se ha estat el primer ministre, Benjamin Netanyahu. En un vídeo difós aquest dissabte al migdia ha afirmat que el país està "en guerra", i ha destacat en repetides ocasions que no es tracta d'una "operació especial", sinó d'una guerra amb totes les seves implicacions. La primera, els reservistes de l'exèrcit ja han estat convocats i s'espera un important moviment de tropes a partir d'avui mateix. La segona conseqüència directa ha estat la resposta militar d'Israel. El primer ministre ha afirmat que seria d'"una magnitud que l'enemic mai ha vist". De moment, la resposta ha estat contundent. Avions de combat de l'exèrcit d'Israel han alçat el vol i han bombardejat edificis sencers de la Franja, destruint-ho tot. Les víctimes a conseqüència dels atacs d'Israel ja es compten per centenars, unes 200 persones, tot i que seguirà augmentant a mesura que els atacs continuïn. Els ferits superen ja els 1.100, segons mitjans locals.

Víctimes mortals dels atacs de Hamàs a Israel / Foto: Europa Press
Víctimes mortals dels atacs de Hamàs a Israel / Foto: Europa Press

Morts, ferits i ostatges: les conseqüències de l'enfrontament entre Hamàs i Israel

L'escalada de tensió ha tingut gravíssimes conseqüències a escala humana. Durant aquest dissabte s'ha confirmat la mort de 150 israelians, i més d'un miler de ferits. Per altra banda, entre les files de Hamàs i els civils palestins, hi hauria uns 200 morts i també més d'un miler de ferits. Les xifres, però encara són provisionals, i donada la gran escalada en el conflicte seguiran augmentant durant les pròximes hores. Més enllà de les víctimes mortals i els ferits, un dels principals focus de preocupació de les forces armades israelianes són els ostatges que Hamàs ha fet durant les incursions a diferents ciutats del sud del país i assentaments militars propers a la militaritzada tanca que separa la Franja d'Israel. Segons informen mitjans locals, hi ha desenes d'ostatges, que van des de militars i membres de l'exèrcit d'Israel, fins a civils. Inclús, afirmen, hi ha gent gran, octogenaris, que ara es troben retinguts dins la franja de Gaza. S'espera que hi hagi algun tipus de negociació per recuperar sanes i salves les persones retingudes, però tampoc es podria descartar una incursió terrestre a la Franja per part de l'exèrcit israelià, segons apunten diferents mitjans d'Israel. Fonts de Hamàs afirmen que hi ha més de 50 ostatges israelians.

La comunitat internacional mostra el seu suport a Israel

Les reaccions a l'atac de Hamàs no s'han fet esperar, i com era previsible, el món occidental s'ha posicionat a favor d'Israel. Des de la Unió Europa als Estats Units, passant per desenes d'organismes, institucions internacionals i polítics de multitud de països occidentals. Algunes de les principals veus que han mostrat el seu suport a Israel han estat Ursula von der Leyen, Josep Borrell, Joe Biden, Rishi Sunak, Donald Trump, Charles Michel, Roberta Metsola o el secretari general de l'ONU, Antonio Guterres. El Govern també ha expressat la seva condemna als atacs mitjançant la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret.

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, ha transmès "un missatge de rebuig a qualsevol forma de violència", així com de "pau i de concòrdia entre religions i civilitzacions diferents". L'Executiu italià presidit per la ultraconservadora Giorgia Meloni també ha condemnat les incursions de Hamàs. "El Govern italià segueix de prop el brutal atac que està tenint lloc a Israel. Condemna en els termes més enèrgics el terror i la violència contra civils innocents en curs", han indicat. Gran Bretanya i Alemanya han emès comunicats en un sentit molt semblant. "Israel té tota la nostra solidaritat i el dret, garantit per la legislació internacional, de defensar-se", ha escrit en la xarxa social X la ministra d'Exteriors alemanya, Annalena Baerbock. "El Regne Unit condemna de manera inequívoca els horrorosos atacs de Hamàs contra civils israelians", ha difós per part seva, també a X, el ministre d'Exteriors britànic.

Imatges de l'impacte d'un míssil israelià contra un edifici a Gaza / Foto: Europa Press
Imatges de l'impacte d'un míssil israelià contra un edifici a Gaza / Foto: Europa Press

El context de tensió previ a l'atac de Hamàs

L'atac perpetrat per Hamàs té lloc en un context d'altes tensions als territoris palestins. Durant els darrers dies, Cisjordània ha estat testimoni de la tràgica mort de quatre palestins, fet que eleva la xifra a 200 vides perdudes aquest any a causa de la violència israeliana. A més, s'ha observat un augment dels atacs per part de colons israelians en diferents assentaments. Les tensions també han anat en augment en el complex de les mesquites d'Al-Aqsa. La celebració de les festivitats jueves, que conclouen aquest cap de setmana, ha estat marcada per incidents, amb incursions jueves a les proximitats del lloc sagrat musulmà i ofenses religioses. Aquest clima de confrontació i violència representa un desafiament persistent per a la regió, augmentant la preocupació per la seguretat i el benestar dels habitants dels territoris palestins i generant una urgent necessitat de buscar vies per a la resolució pacífica d'aquestes tensions que han perdurat durant dècades.