Continua la violència a l'Equador. El fiscal César Suárez Pilay, responsable d'investigar l'assalt armat a la televisió pública del país el passat de la setmana passada, ha estat assassinat aquest dimecres a Guayaquil. Segons han informat els mitjans locals, Suárez ha estat assassinat a trets mentre circulava amb el seu cotxe per un carrer principal, després d'haver sortit de la feina. La Policia Nacional ha informat en un comunicat que "les unitats especialitzades es troben desplegades per trobar els responsables dels fets". El fiscal havia investigat al llarg de la seva carrera diversos casos de corrupció, i des de feia un any treballava a la Unitat Nacional Especialitzada d'Investigació contra la Delinqüència Organitzada Transnacional, i actualment investigava a vuit grups terroristes. El seu assassinat es produeix en un moment de crisi a l'Equador, que es troba en estat d'excepció i sota una declaració de conflicte armat intern.

El fiscal César Suárez, nascut a la ciutat de Paján, era un advocat constitucionalista conegut a l'Equador per haver tirat endavant les investigacions de diversos casos de corrupció relacionats amb l'àmbit sanitari durant la pandèmia de la covid-19. Abans, però, també havia treballat en casos de morts violentes i de narcotràfic. 

L'assalt armat al canal TC Televisión

El passat 9 de gener, un grup de persones encaputxades, presumptament membres de bandes, van irrompre armats al plató de TC Televisión a Guayaquil, obligant el personal a estirar-se a terra mentre se sentien trets i crits. Segons van relatar posteriorment alguns testimonis, a un dels treballadors li van col·locar un tac de dinamita al pit. Aprofitant que el canal emetia en directe, els assaltants es van dirigir a càmera i van dir que ho feien "perquè se sàpiga que no s'ha de jugar amb les màfies". Prop d'una hora després de l'atac, els agents de policia van poder accedir-hi i alliberar els treballadors. 

La Fiscalia va processar per terrorisme els 13 detinguts per aquest assalt. Onze d'ells eren adults, per als quals es va ordenar presó preventiva, i dos eren menors, que van passar a un centre d'internament. 

Va ser després d'aquests fets, sumats al segrest de policies i els motins a les presons, que el president de l'Equador, Daniel Noboa, va decidir declarar "la guerra" al crim organitzat i declarar "el conflicte armat intern", fet que va portar a considerar les bandes criminals com a "terroristes" susceptibles de ser neutralitzades. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!