Els sis sicaris detinguts per l'assassinat del candidat a la presidència de l'Equador, Fernando Villavicencio, han estat assassinats aquest divendres a una presó de l'Equador. Segons apunten diversos mitjans, els homes haurien aparegut penjats. La seva mort arriba pocs dies després que el govern dels Estats Units oferís una recompensa de 5 milions d'euros a qui donés informació sobre l'autor intel·lectual que va ordenar posar fi a la vida de Villavicencio el passat mes d'agost, a la sortida d'un míting polític a Quito només 10 dies abans de les eleccions.

La veu d'alerta sobre la mort dels presumptes sicaris de Villavicencio la va donar la plataforma ciutadana SOS Presons Equador, que ho va catalogar d'assassinat i va reportar que els sis colombians havien sol·licitat presumptament un trasllat a una presó més segura. Posteriorment, el Servei Nacional d'Atenció Integral a Persones Privades de Llibertat (SNAI)—òrgan estatal encarregat de custodiar i administrar les presons de l'Equador, va confirmar la identitat dels cadàvers després que la Fiscalia i la Policia ingressessin a la presó per fer l'aixecament dels cossos i la posterior identificació.

La presó més violenta de l'Equador

Els sis colombians morts estaven imputats com a presumptes autors de l'assassinat de Villavicencio, juntament amb un setè que va ser qui va disparar contra el candidat i que va morir posteriorment, a conseqüència de les ferides rebudes per part de l'equip de seguretat del polític. Els sicaris estaven al pavelló 7 de la presó, anomenada Centre de Privació de Llibertat Guayas Número 1, ubicada a la ciutat de Guayaquil, que compta amb una dotzena de pavellons controlats per diverses bandes criminals. Al centre penitenciari hi ha un total de 5.700 persones recloses. 

Aquesta presó és la més gran del complex de Guayaquil, format per 5 presons, i on en total hi ha 12.300 presos. Precisament, en aquest centre penitenciari s'han registrat les massacres més nombroses de la sèrie, que des de 2020 ha deixat més de 400 presos assassinats en aquest complex equatorià, principalment com a resultat d'enfrontaments entre bandes criminals rivals. Recentment, la Policia i les Forces Armades han aconseguit decomissar una gran quantitat d'armes que tenien els presos, entre les quals hi havia: fusells, pistoles, magranes, llançagranades i explosius, a més, de nombroses armes blanques i altres objectes prohibits a l'interior de la presó.

Els sis colombians morts formaven part del conjunt de 13 processats en el marc de la investigació sobre Villavicencio. Un mes després de l'assassinat, produït el 9 d'agost a Quito, es van detenir a 7 persones, entre elles 4 a les presons de l'Inca, de Quito, i de Latacunga, de Cotopaxi, que està controlada per la banda criminal Los Lobos, ja que segons la Fiscalia ells van tenir presumptament comunicació amb el grup de colombians en els dies previs a l'assassinat de Villavicencio.

Gabinet de seguretat del govern

La notícia sobre la mort dels sis sicaris va ser rebuda pel president de l'Equador, Guillermo Lasso, de viatge a Nova York per assumptes personals, però a través de les seves xarxes socials ha confirmat el seu retorn al país, i la convocatòria d'un gabinet de seguretat del seu govern. ​"Ni complicitat ni encobriment, aquí es coneixerà la veritat", ha apuntat Lasso per tractar de posar fi a les suspicàcies per la mort dels sis colombians mentre estaven sota la custòdia de l'estat. 

Abans de confirmar-se la identitat dels cossos, l'expresident Rafael Correa, va afirmar que "si són els sicaris de Villavicencio, ratifica que el govern va estar darrere del crim", una teoria que ha sostingut des que es va cometre el crim.  L'assassinat de Villavicencio va elevar a cotes sense precedents l'onada de violència atribuïda al crim organitzat que ha fet en els últims anys que l'Equador es torni un dels països més violents del món, amb una taxa de 25,32 homicidis intencionals en 2022, la més alta des que es té registre.