Israel i la Gihad Islàmca Palestina de la Franja de Gaza van acordar aquest dissabte un alto el foc a partir de les 19.00h, després de cinc dies d'una escalada d'enfrontaments que han deixat 35 morts, la majoria palestins, 147 ferits i nombrosos danys materials. L'acord, aconseguit mitjançant la mediació d'Egipte, implica el compromís de "deixar d'atacar civils i de demolir habitatges", segons va avançar la televisió pública egípcia, tot i que poques hores després de l'entrada en vigor van tornar a volar coets en direcció a Israel i l'estat jueu va bombardejar Gaza com a resposta. Finalment, durant el matí d'aquest diumenge, la treva sembla que s'està respectant i Israel ha començat a obrir a poc a poc els passos fronterers a Gaza i a recuperar la normalitat. 

El pas per vianants d'Erez, frontera amb Gaza, s'ha reobert tocant les 8.00h del matí i després l'encreuament de Kerem Shalom, sobre les 11.00h, segons ha afirmat la Unitat de Coordinació d'Activitats Governamentals als Territoris (COGAT), l'equip militar israelià encarregat de gestionar els territoris palestins ocupats. L'obertura de Kerem Shalom és especialment important, ja que la Companyía de Distribució d'Electricitat de Gaza (GEDCO), que és l'única distribuïdora elèctrica al territori palestí, va avisar aquest dissabte que si no cessaven els enfrontaments i es permetia el pas, el subministrament energètic podria acabar-se aquest diumenge. La COGAT ha informat que la reobertura dels passos per a palestins que van a treballar a Israel serà "parcial i gradual", i que també s'acabaran les restriccions per la pesca imposades a la Franja de Gaza, segons ha publicat el diari "Times of Israel" i ha recollit Europa Press.

Pas de Karem Shalom Gaza Europa Press
Pas de Karem Shalom a Gaza / Foto: Europa Press

Treva per mediació per Egipte

Després de cinc dies d'escalada bèl·lica, 33 morts i 147 ferits palestins, segons el Ministeri de Salut de Gaza, i 2 morts a Israel, aquest dissabte es va acordar un alto el foc per mediació d'Egipte. Segons ha informat la televisió pública egípcia, Al Qahera News, Egipte ha demanat a les dues parts que "compleixi el cessament de les hostilitats". Un líder de la Gihad Islàmica Palestina que es troba a El Caire va confirmar ahir que la milícia armada va aprovar l'alto el foc, tot i que poc després una ràfega de coets llençada des de la Franja de Gaza va colpejar territori israelià, al que l'Exèrcit d'Israel va respondre immediatament amb nous bombardejos. Durant la nit de dissabte i el matí d'aquest diumenge tot apunta que la treva s'ha començat a respectar i s'està recuperant la normalitat a la frontera. El cap del Consell de Seguretat Nacional d'Israel, Tzachi Hanegbi, ha agraït al president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, l'esforç d'Egipte per aconseguir l'alto el foc, segons un comunicat de l'oficina del primer ministre israelià, Benjamín Netanyahu

Cinc dies d'hostilitats

Segons ha informat EFE, hi havia rumors des de feia dies d'un alto el foc, per mediació d'Egipte, l'ONU i Qatar, però les parts del conflicte ho veien molt difícil per la negativa israeliana d'aturar els assassinats d'alts càrrecs de la Gihad palestina, una organització que l'estat d'Israel, els Estats Units i la Unió Europa consideren com a grup terrorista. Des de dimarts passat, Israel ha matat 18 líders del grup armat palestí, en una operació que ha denominat "Escut i fletxa", amb l'objectiu d'assassinar selectivament diversos líders de la Gihad mitjançant bombardejos sobre els domicilis dels mateixos i sobre instal·lacions militars. També, però, han assassinat una vintena de civils, entre els quals es troben 7 nens. Per la seva part, el grup paramilitar palestí ha llençat més de 1.200 projectils des de la Franja de Gaza cap a Israel, que han acabat amb la vida de dos civils: una anciana a Rehovot i un palestí que treballava prop de la Franja. La majoria dels coets van ser interceptats pel sistema antiaeri israeliisrà o van caure sobre territori despoblat. 

Al mig de l'escalada de tensió amb Palestina, l'Estat d'Israel compleix aquest diumenge 75 anys d'història, des de la seva fundació el 1948, amb l'aprovació de les Nacions Unides d'una resolució que partia el territori en dos estats: Israel i Palestina. Tot i que el mateix 1948, la constitució de l'estat jueu va derivar en una guerra àrab-israeliana i un conflicte que encara avui dia no s'ha solucionat. 

Funeral Gaza palestina
Funeral de membres de la Gihad palestina / Foto: EFE
Gaza bombardejos
Danys materials pels bombardejos a Gaza / Foto: EFE