Els 287 alumnes segrestats el dia 7 després d'un atac d'individus armats contra una escola de l'estat de Kaduna, al nord de Nigèria, han estat alliberats, segons ha anunciat el governador estatal, Uba Sani. "Vull anunciar que els nostres nens de l'escola de Kuriga han estat alliberats", ha celebrat Sani, qui ha aprofitat per agrair la tasca del govern estatal i les forces armades, tot i que no ha entrat en detalls sobre si s'ha pagat finalment un rescat per recuperar els joves. 

En un primer moment, el passat 7 de març, aquest segrest massiu va recordar el segrest del 2014 de 230 nenes adolescents a l'escola de Chibok. En aquella ocasió els autors van ser el grup islamista Boko Haram, i tenint en compte la inestabilitat de la zona, no es descartava que darrere d'aquest nou segrest hi pogués haver aquest grup islamista o altres. Finalment, tot sembla apuntar que ha estat obra de delinqüents que haurien demanat un rescat. Segons informa EFE, els segrestadors van demanar a les famílies d'alguns alumnes un rescat de mil milions de naires (uns 567.000 euros) per alliberar els nens. Tanmateix, el ministre d'Informació, Mohammed Idris, va assegurar que el president nigerià, Bola Ahmed Tinubu, havia ordenat que el govern no pagués "cap rescat a cap d'aquests elements criminals".

En el context de l'anunci de l'alliberament, el governador de Kaduna va expressar el seu "agraïment especial" al president per "donar prioritat a la seguretat dels nigerians i, en particular, per garantir que els escolars de Kuriga segrestats fossin alliberats il·lesos". "L'exèrcit nigerià també mereix un elogi especial per demostrar que amb valentia, determinació i compromís es pot degradar els elements criminals i restablir la seguretat a les nostres comunitats", després d'aquestes declaracions que donen molt pocs detalls sobre com ha estat aquest alliberament, no s'ha mencionat res sobre el suposat pagament d'un rescat. 

Terroristes i bandits, el principal problema de seguretat a Nigèria 

Alguns estats de Nigèria —sobretot del centre i nord-oest del país— pateixen atacs incessants per part de "bandits", terme usat al país per nomenar les bandes criminals que cometen assalts i segrestos massius per demanar copiosos rescats, segons exposa EFE. A més dels bandits, el país pateix el setge del grup gihadista Boko Haram al nord-est del país i, a partir del 2016, també de la seva escissió, l'Estat Islàmic a la Província d'Àfrica Occidental (ISWAP, per les sigles en anglès). 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!