El govern alemany ha fet públic un comunicat en què recorda a tots els Estats europeus a respectar els drets humans, amb motiu del 20è aniversari de la creació del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), . No ha passat desapercebut en medis polítics que la publicació s'ha fet aquest divendres, el mateix dia que la Fiscalia espanyola va presentar els seus escrits d'acusació contra els presos polítics catalans.

Després de fer un breu repàs osbre l'origen del TEDH, el comunicat afirma que el respecte als drets humans per parts del Estats-membre de la UE "no pot ser a la carta". "Qualsevol que vulgui pertànyer a la comunitat europea ha de comportar-se en conseqüència", afegeix. Aquesta idea està relacionada amb el fet que, segons diu el comunicat, "per alguns Estats la jurisdicció d'Estrasburg va massa lluny i és considerada com una interferència". Alemanya no accepta aquesta actitud.

Des del govern alemany insten als "47 estats membres a complir amb els seus deures, igual que participen dels plens drets de ser al Consell d'Europa". També recorden que el missatge d'aquest comunicat és "aplicable a Turquia, Rússia i l'Azerbaidjan" per l'especial preocupació que "ens provoquen a causa de la situació dels drets humans". L'escrit també reivindica que el TEDH ha de tenir un "accés sense cap restricció" als països als quals es dirigeix.

Finalment, el comunicat anuncia que "seguirem treballant amb els nostres socis europeus per garantir que els 47 Estats segueixin donant suport incondicional al TEDH i reconeguin la seva jurisprudència, en benefici de 820 milions d'europeus".

El comunicat és firmat pel ministre d'Assumptes Exteriors, Heiko Maas, i la ministra de Justícia, Katarina Barley.

La publicació del comunicat del govern alemany, que ha generat diferents lectures, ha coincidit amb la preocupació que mostren diaris alemanys per les dures penes que reclama la Fiscalia espanyola contra els presos polítics catalans.

Aquest és el cas del diari de Munic Süddeutsche, que mostra la seva preocupació per les peticions de la Fiscalia  per les penes que haurien de complir els presos polítics. El diari alemany aposta per "apropar-se al moviment independentista amb un veredicte lleu o amb l'amnistia".

"És admissible que Espanya comenci ara una dura acció criminal contra els lluitadors independentistes. Altres països no actuarien de forma diferent quan es tracta de la permanència del seu territori. Però correcte no significa intel·ligent. I no tot el que és admissible és correcte", adverteix.