Alemanya ha legalitzat la possessió i el consum de marihuana, amb restriccions. Concretament, la Cambra Baixa del Parlament alemany o Bundestag ha aprovat aquest divendres la legalització de la possessió i consum de fins a 50 grams de cànnabis. El projecte de llei va ser proposat pel ministre de Sanitat, el socialdemòcrata Karl Lauterbach, l'abril de l'any passat i ha sigut objecte de considerable polèmica. Una versió fortament modificada del text original ha rebut els vots favorables dels diputats de la coalició de govern entre socialdemòcrates, verds i liberals, així com de l'esquerra. L'oposició cristianodemòcrata i els ultradretans d'Alternativa per Alemanya (AfD), en canvi, hi han votat en contra.

"Jo mateix durant molts anys vaig estar contra la legalització, però és la ciència la que diu ara que s'ha de seguir aquest camí", ha destacat en la seva intervenció Lauterbach. El ministre ha advocat per evitar el "punitivisme i la tabuïtzació" i per no "criminalitzar els joves als quals hem destruït la vida perquè no els hem protegit del mercat negre".

La crítica de l'oposició

L'oposició conservadora ha atacat els plans del govern alemany i ha afirmat que no només tindran un efecte contrari al desitjat, sinó que serviran per alienar encara més uns ciutadans que pensen que la coalició només se centra en qüestions d'"identitat" i evita els temes importants. "Vostè sosté seriosament com a ministre responsable de la salut dels nens i joves que amb la legalització reduirem el consum entre nens i adolescents. És la ximpleria més grossa que mai he sentit", ha criticat el diputat democristià Tino Sorge.

Lauterbach ha resumit que la llei legalitza l'autoconsum, de manera que es crea una "alternativa" al mercat negre. De la mateixa manera, incrementa les penes pels traficants que venen cànnabis a menors i preveu campanyes per conscienciar els adolescents del perill especial que comporta el consum mentre el cervell està en creixement.

Què diu la nova llei de la marihuana

La llei entrarà en vigor a l'abril i permetrà que els majors de 18 anys puguin cultivar a casa un màxim de tres plantes de cànnabis per autoconsum o posseir 50 grams de flors seques en el seu espai privat, una xifra que baixa fins a 25 grams si es troben a l'espai públic. A més, a partir de juliol serà legal la creació de clubs cannàbics de fins a 500 membres que podran cultivar la marihuana de forma col·lectiva i no comercial, només per intercanviar-la entre ells per al consum privat. D'altra banda, les sentències per possessió o autocultiu per quantitats de fins a 25 grams seran eliminades dels antecedents penals dels condemnats de manera retroactiva. 

El consum públic estarà sotmès a una sèrie de restriccions, ja que seguirà sent il·legal en un radi de 100 metres dels punts d'entrada a centres educatius i instal·lacions esportives. De la mateixa manera, en les zones de vianants no es podrà fumar fins després de les 19.00 hores. 18 mesos després de l'entrada en vigor de la nova llei es farà una avaluació per determinar quin efecte té per a la salut de nens i adolescents.

Crítiques d'advocats i metges

Els juristes han advertit que la considerable càrrega que suposarà la revisió de fins a 100.000 delictes relacionats amb el cànnabis, mentre que les associacions de metges han alertat del risc que comporta la droga per als joves. El president de la Lliga Hartmann de metges, Klaus Reinhardt, ha expressat la seva preocupació perquè la legalització porti a més persones a experimentar amb el cànnabis, que consumit de forma regular abans dels 25 anys pot causar danys irreversibles en el desenvolupament del cervell.

En canvi, les associacions procànnabis compten amb una vertadera explosió de clubs d'autoconsum, entre 3.000 i 4.000 el primer any. Així ho ha dit el president de l'Associació de Clubs Socials de Cànnabis, Steffen Geyer, que ha destacat que ja existeixen almenys 300 grups en procés de constituir-se com a club a l'espera que entri en vigor la llei.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!