Alemanya ha admès oficialment el genocidi comès a Namíbia contra els pobles herero i nama durant l'època colonial pel qual s'ha compromès a pagar mil cent milions d'euros en reparacions. "Demanem perdó a Namíbia i als descendents de les víctimes", ha dit aquest divendres el ministre d'Exteriors alemany, Heiko Maas, en un comunicat.

1.100 milions en reparacions

Després de cinc anys de negociacions bilaterals, Maas ha anunciat que "en un gest de reconeixement de l'immens patiment infligit a les víctimes" Berlín destinarà 1.100 milions d'euros en reparacions per ajudar al desenvolupament econòmic del país en els pròxims 30 anys. Namíbia va estar sota l'ocupació alemanya entre el 1884 i el 1915. S'estima que la repressió colonial d'Alemanya va deixar desenes de milers de morts i va posar fi a la vida del 80% del poble herero.

"A partir d'ara, ens referirem oficialment a aquests esdeveniments pel que son: un genocidi," ha declarat Maas, afegint que les atrocitats de l'era colonial s'han de poder tractar "sense excuses o encobriments". Per la seva part, un portaveu del govern namibi ha rebut el penediment d'Alemanya com "un pas cap a la direcció correcta". Malgrat això, alguns líders namibis més conservadors han acusat al govern d'haver-se venut als europeus i han rebutjat el paquet de reparacions.

"El genocidi oblidat"

La República de Namíbia, situada al sud-oest del continent africà i coneguda pels colonitzadors com Àfrica del Sud-oest, va ser ocupada per Alemanya entre 1884 i 1915. Segons els historiadors, les atrocitats comeses pels colonitzadors a principis del segle XX son conegudes com "el genocidi oblidat".

La matança va començar el 1904 després que diverses persones de les ètnies herero i nama es rebel·lessin en contra els alemanys que els van requisar les seves terres i el bestiar. Com a resposta a l'alçament, el cap de l'administració militar de la colònia, Lothar von Trotha, va ordenar l'extermini de la majoria de la població i més tard l'exili, explotació forçosa i empresonament dels nadius en camps de concentració.

Arran d'aquestes atrocitats, s'estima que el 80% de la població indígena va morir assassinada o per causes relacionades amb la repressió colonial, com ara l'explotació sexual o l'experimentació mèdica. La xifra total de morts se situa en les desenes de milers.

França no demana perdó

Per la seva banda, el president francès Emmanuel Macron va reconèixer dijous la "responsabilitat" de França en el genocidi a Ruanda del 1994, però va negar que París fos "còmplice" de les matances. Unes 800.000 persones van ser assassinades.

"França no va entendre que, en intentar evitar un conflicte regional o una guerra civil, es va posar al costat d'un règim genocida", va dir Macron abans d'embarcar en un avió cap a Kigali.

Foto principal: familiars ploren després de la repatriació de les restes dels seus avantpassats morts durant el genocidi / Efe