Ucraïna ha rebut el primer de quatre sistemes de defensa antiaèria IRIS-T que Alemanya havia promès enviar el passat mes de juny. El sistema, que segons han informat diversos mitjans alemanys s'ha entregat al govern ucraïnès en la frontera amb Polònia, arriba tot just després que aquest dilluns Kíiv patís l'impacte de diversos míssils russos després de mesos sense patir cap atac. La companyia armamentística Diehl Defence ha estat l'encarregada de fabricar aquest sistema antiaeri, IRIS-T, que és el més modern que existeix en l'actualitat, segons els experts. Està previst que Ucraïna en rebi tres més el 2023.

Ucraïna serà el primer país a fer servir un míssil antiaeri d'aquest tipus, ja que ni tan sols l'exèrcit alemany en posseeix cap. El ministre de defensa d'Ucraïna, Oleksii Reznikov ha volgut agrair l'enviament de l'IRIS-T a la seva homòloga alemanya, Christine Lambrecht, i ha assegurat que això "només és el començament" i que en necessiten més perquè "hi ha un imperatiu moral de protegir el cel per salvar" els ucraïnesos. Amb tot, ha afirmat que "comença una nova era de defensa aèria" a Ucraïna. 

La ministra de defensa alemanya, Christine Lambrecht, també ha celebrat l'arribada del sistema antiaeri just abans d'una reunió de l'OTAN, i ha confirmat que els tres sistemes que falten s'enviaran l'any vinent. És un suport molt important per a Ucraïna en la seva lluita contra el terror", ha afirmat. 

IRIS-T, una probabilitat d'abast més gran

El sistema antiaeri IRIS-T té com a objectiu protegir la primera línia de la població civil. Poden interceptar objectius de tota mena, siguin drons, avions o míssils, fins a una altura de 20 quilòmetres i una distància de 40 quilòmetres, unes capacitats que el fan millor que el sistema de míssils antiaeris Stinger, que Alemanya també ha subministrat anteriorment a Ucraïna. A més, aquest sistema compta amb sensors d'infrarojos, que permeten detectar la calor, i, per tant, situar de forma més ràpida els objectius, de manera que la probabilitat de frenar-los augmenta. El canceller alemany, Olaf Scholz va assegurar que una sola unitat d'IRIS-T podria protegir atacs aeris d'una "ciutat sencera".