La polèmica llei de seguretat que pretén limitar a França la difusió d'imatges de les forces policials ha rebut com a resposta multitudinàries manifestacions arreu del país per denunciar la retallada de llibertats, que han acabat amb alguns enfrontaments amb la policia a la capital i han provocat l'incendi d'alguns cotxes.

La protesta a París, la segona d'aquesta setmana, ha sigut la més multitudinària i, simultàniament, hi ha hagut convocatòries en altres ciutats franceses on també s'hi han reunit milers de persones. Els aldarulls han tingut lloc a la capital, però, quan la manifestació ha arribat a la Bastilla, on alguns encaputxats han destrossat material urbà i la policia ha llançat gasos lacrimògens per a intentar contenir-los.

Un any de presó i 45.000 euros de multa el difondre imatges dels agents

La crida va ser impulsada per sindicats, associacions de premsa, organitzacions de defensa dels drets humans i fins per les "armilles grogues", en una nota conjunta que va advertir que, de seguir endavant, França corre el risc d'integrar la llista de països que violen la llibertat de la premsa.

En el punt de mira d'aquesta proposició de llei, aprovada aquesta setmana en primera lectura per l'Assemblea Nacional abans de prosseguir al gener la seva tramitació al Senat, està l'article 24, que sanciona amb fins a un any de presó i 45.000 euros de multa el difondre imatges dels agents amb la intenció de danyar-los. "Impulsa una impunitat policial que ja està bastant present amb un Govern al qual no li importen els mitjans per a aconseguir el seu objectiu de restablir l'ordre", ha declarat a Efe Dominic Leroy, tècnic audiovisual i "armilla groga" que va participar en la protesta parisenca.

L'última agressió policial a França

La polèmica llei per la seguretat nacional arriba justament quan s'han fet públiques les imatges de l'última actuació policial violenta contra un productor musical negre, Michel Zecler, en un control dissabte passat per no portar màscara.

El clam contra les forces de l'ordre va portar que el president, Emmanuel Macron, intentés calmar-lo amb un ampli missatge en les xarxes socials en el qual va admetre que les imatges de l'actuació policial contra el productor són "inacceptables". Al mateix temps, el cap de l'Estat va demanar al seu Executiu que li faci arribar "ràpidament proposades per a reafirmar el vincle de confiança que ha d'existir naturalment entre els francesos i els qui els protegeixen".