El ministre d'Afers Exteriors d’Espanya, José Manuel Albares, ha confirmat aquest diumenge que hi ha nou ciutadans espanyols a Síria i que només un d’ells ha demanat marxar del país després de la caiguda del règim de Bashar al-Assad. En concret, es tracta de cinc dones casades amb ciutadans sirians i quatre cooperants que Albares ha confirmat que “estan bé”. El ministre ha assegurat que, malgrat els esdeveniments, "la situació no indica que hagi d’haver-hi cap mena de caos" i ha descartat per ara una evacuació. Així mateix, el diplomàtic ha explicat que "la colònia espanyola és molt petita", està repartida per diferents zones del país i s’ha centrat a comprovar que tothom “es troba bé”. De totes maneres, Albares ha confessat que en aquests moments tampoc es podria dur a terme cap evacuació, perquè tant la frontera amb el Líban com l’aeroport de Damasc estan tancats.
La màxima autoritat de la diplomàcia espanyola ha admès en una entrevista a la televisió pública que "a tots ens ha sorprès la celeritat amb què ha tingut lloc" l’ofensiva rebel que “ha ensorrat” el règim d’Al-Assad després de prendre el control de les principals ciutats del país en 11 dies. Albares ha defensat que “a tothom li interessa una Síria pacífica i estable” i ha advertit que "s'ha d'evitar que es produeixi una balcanització de les diferents regions de Síria en mans de diferents grups". En aquest sentit, el ministre ha destacat la importància que sigui el poble sirià el que decideixi "com vol ser governat", mantenint "la integritat territorial del país”.
Comunicado sobre la situación en Siria.
— Ministerio de Asuntos Exteriores, UE y Cooperación (@MAECgob) December 8, 2024
🔗https://t.co/UcqqCurRzk pic.twitter.com/IRFf1nhvtb
Així mateix, el Ministeri d'Afers Estrangers i Cooperació ha fet una crida en un comunicat a què “els esdeveniments històrics que viu el país condueixin a una transició política pacífica i inclusiva". El departament ha sol·licitat que el traspàs de poder ocorri "segons els termes" de la resolució 2254 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, un document que insta a garantir "la unitat, sobirania i integritat territorial del país" i ha fet èmfasi en la protecció als civils i la seguretat de la diàspora siriana que decideixi tornar a casa seva. A hores d’ara, el primer ministre sirià, Mohamed Ghazi al Jalali, ha assegurat que donarà la mà a "tot sirià que s'interessi per aquest país per preservar les institucions". El mandatari ha explicat que "aquest assumpte l'abordarà qualsevol lideratge que triï el poble i estem disposats a cooperar per oferir tota mena de facilitats i per a lliurar (transferir) els expedients governamentals sense problemes”.
Europa celebra la caiguda d’Al-Assad
El ministre Albares ha explicat que està analitzant la situació amb els seus homòlegs europeus mentre alguns ja han expressat la seva satisfacció per la caiguda del règim. El ministeri d'Exteriors francès ha assegurat que aquest és un "dia històric" per a Síria i el seu poble, ja que la caiguda del govern suposa la fi de "més de 13 anys de repressió extremadament violenta". "Bashar a l'Assad deixa un país sense sang, buidat de gran part de la seva població que, si no ha estat sotmesa a l'exili, ha sigut massacrada, torturada i bombardejada amb armes químiques pel règim i els seus aliats. França presta homenatge a totes les seves víctimes", ha subratllat en un comunicat.
El canceller alemany, Olaf Scholz, ha ressaltat alhora que la fi d'Al-Assad és "una bona notícia". "El més important ara és que es restableixi ràpidament la llei i l'ordre a Síria. Totes les comunitats religioses i totes les minories han de gaudir de protecció ara i en el futur", ha subratllat a la xarxa social X. Per la seva banda, la ministra d'Exteriors alemanya, Annalena Baerbock, ha coincidit que el final d'Al-Assad és "un primer gran sospir d'alleujament per a milions de persones després d'una eternitat d'horrors comesos pel règim".