Una fuita d'un líquid desconegut al fons de l'oceà Pacífic porta de corcoll la comunitat científica. I és que encara no s'ha aconseguit esbrinar l'origen d'aquesta fuita i les seves característiques. Fins ara, només s'ha teoritzat al respecte. Concretament, la fuita es troba sobre la part superior de la falla de la Zona de Subducció de Cascadia i davant de les costes d'Oregon (Estats Units). Es creu que aquesta prové d'alguna part de sota l'escorça oceànica. I, des d'allà, s'està filtrant fins a la superfície, tot barrejant-se amb l'aigua marina. Es tracta d'un líquid calent i químicament diferent de l'aigua. La fuita es troba en una localització coneguda per la seva tendència a patir forts terratrèmols.

La fuita, que ha estat batejada amb el nom d'"Oasi de Pythia", és un enigma per als científics. El que sí que se sap és que no es tracta d'una fuita d'aigua dolça, com les que s'han registrat anteriorment. Sobre aquest punt, escau destacar la publicació científica feta a Science Advances per part d'un equip d'investigadors de la Universitat de Washington. Suggereixen que el líquid que emana de la fuita podria ser algun tipus de lubricant tectònic. I que la fuita podria ser el primer avís d'un proper terratrèmol a la falla de la Zona de Subducció de Cascadia.

Quan aquest estrany líquid va ser detectat, els investigadors van notar que estava a una temperatura gairebé 16 graus més alta que l'aigua de mar. I, segons els darrers càlculs, la fuita es troba 4 km per sota del fons marí, just al límit de la placa tectònica.

La fuita es troba en un punt d'alt risc sísmic

L'Oasi de Pythia es troba a la Zona de Subducció de Cascadia, un punt del planeta d'alt risc sísmic. N'és prova el fet que se sap que, segons la comunitat científica, cada 500 anys s'hi produeix un terratrèmol de magnitud 8 o superior. Uns terratrèmols que, sovint, són seguits per tsunamis de més de 30 metres. Fins ara, els geòlegs tenen proves de fins a 13 terratrèmols registrats d'aquesta mena. 

La comunitat científica està en alerta, ja que creuen que la pèrdua contínua d'aquest líquid, que podria ser el lubricant de les plaques tectòniques, podria provocar un bloqueig entre les plaques tectòniques. Un bloqueig que podria desembocar en un terratrèmol

Un descobriment fortuït

La descoberta de l'Oasi de Pythia va ser totalment fortuïta. Es va produir gràcies a un retard que va patir el vaixell oceanogràfic RV Thomas G.Thompson a causa del mal temps. Mentre aquest estava aturat, el sonar va alertar de la presència d'unes columnes de bombolles situades a uns 1.200 metres de profunditat. L'exploració posterior amb un robot submarí va desvelar que les bombolles provenien d'aquesta fuita.