Als alemanys els preocupa que el president rus, Vladímir Putin, tanqui completament l’aixeta del gas. Ara, però, un estudi del reconegut economista alemany, Rüdiger Bachmann, apunta que Alemanya pot sobreviure a l’hivern sense gas rus. En aquest sentit, segons recull el primer diari econòmic alemany, Handelsblatt, l’estudi de Bachmann indica que per superar l’hivern sense gas rus cal que Alemanya estalviï 210 terawatt-hora més de gas.  Així doncs, la solució a un possible tall total de gas provinent de la Federació de Rússia exigeix reduir el consum. I cal que baixi molt més.

L'estudi és una nova edició del tan citat estudi de Bachmann, que porta el nom de l'economista alemany, que imparteix classes a la Universitat de Notre Dame als Estats Units. En concordança amb deu economistes més, entre ells investigadors de l'Institut Ifo i la Universitat de Bonn, han analitzat la situació del subministrament de gas d'Alemanya el mes de març passat després de l’esclat de la guerra a Ucraïna.

Rússia talla el subministrament de gas a Letònia

El canceller alemany, Olaf Scholz, tem que a Alemanya li passi el mateix que a Letònia. I és que Rússia ja ha tallat el subministrament de gas a Letònia, segons va anunciar el passat dissabte 30 de juliol el consorci gasístic rus Gazprom. Gazprom, que no va donar massa detalls, va justificar el tall per “les violacions de les condicions per a la selecció de gas”. En aquest sentit, escau recordar que Letònia i les dues altres repúbliques bàltiques, Estònia i Lituània, s'han negat a pagar el gas en moneda russa, tal com exigia el mandatari rus per pressionar els països hostils. 

Abans de l’esclat de la guerra a Ucraïna, els pagaments del gas rus es feien en euros o dòlars, però ara el Kremlin exigeix que es facin en la divisa russa, el ruble. A més, fa poc que el Parlament letó va prohibir la compra de gas rus a partir de 2023, tot i que l'any passat comprava al voltant del 90% del seu gas a Moscou.

En aquest context, escau remarcar que Letònia va rebre els anys 2019 i 2020 més de 1.600 milions de metres cúbics de gas anuals, segons les xifres de Gazprom. Per tant, és evident que el país depèn força del gas rus. No obstant això, cal esmentar que Letònia posseeix un gran dipòsit subterrani de gas a la ciutat d'Incukalns. Aquest està operat per Conexus Baltic Grid. Es tracta d’una xarxa unificada de distribució i emmagatzematge de gas per als tres països bàltics. 

Amb el tall de gas a Letònia, la república bàltica se suma a altres països de la Unió Europea com ara Polònia i Bulgària que també han estat suspesos d’abastiment gasístic per part de Rússia. A Alemanya li passarà el mateix que a Letònia? De moment, Rússia ha reduït la quantitat de gas que arriba a Alemanya pel gasoducte Nord Stream 1, però encara n'arriba.