El president de l'Adifolk, Ivan Besora, ha reconegut que la detenció i la posada en llibertat del president, Carles Puigdemont, coincidint amb la celebració del 33è Aplec Internacional a l'Alguer (Sardenya, Itàlia), ha donat a l'Adifolk una repercussió a escala mundial.

Besora ha explicat aquest diumenge, coincidint amb la cloenda de l'Aplec, que, tot i que van "patir" per la situació, finalment s'ha pogut seguir amb el calendari previst i considera que "ha estat la millor edició de la història" per la gran implicació i participació del públic.

"Quedarà pel record" ha dit. Més de 800 participants de 40 grups de tots els àmbits de la cultura popular catalana han participat aquest cap de setmana a la trobada.

L'Aplec

L'Aplec, que es va haver d'ajornar el 2020 per la covid-19, ha pogut tornar per fi a Sardenya vint anys després que aquest territori l'acollís per primera vegada. Durant tres dies, l'Alguer ha collit mostres de dansa, gegants, bestiari festiu, bastoners, balls de seguici, diables, concerts de música, ball folk, havaneres, ballades de sardanes, jocs tradicionals, exposicions i xerrades han omplert el centre històric de la ciutat.

Aquesta jornada internacional va néixer a Amsterdam el 1988 i l'última edició es va fer a Copenhaguen (Dinamarca), l'any 2019. Aquell camí iniciat l'any 1988 a Amsterdam, amb el propòsit d'internacionalitzar la sardana, segueix amb la flama ben viva aquest 2021, arribant al 33è Aplec Internacional, a la capital catalana de Sardenya, a la ciutat de l'Alguer, amb l'objectiu de fer arribar les tradicions catalanes arreu.

 

president carles puigdemont alguer sardenya efeEl president a l'exili, Carles Puigdemont, amb l'escultura d'una màscara tradicional sarda / ACN

Ovació

També els regidors sards i desenes de batlles han rebut avui amb una ovació el president Carles Puigdemont, que ha participat aquest diumenge en una trobada a la ciutat d'Oristany amb un grup d'alcaldes independentistes de l'illa, en un dels seus últims actes abans de partir dilluns cap a Brussel·les per seguir amb la feina d'eurodiputat. En aquest sentit, tal com recull l'ACN, durant la conferència ha compromès la solidaritat de Catalunya amb el poble sard quan aquest la necessiti. 

 

Foto família Corona Logu sarda Carles Puigdemont i Jordi Sànchez junts acn

Foto de família de la Corona Logu sarda amb Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, de JxCat, a Oristany, Sardenya / ACN

En un acte amb més d'un centenar de simpatitzants independentistes fet en català, sard i italià, Puigdemont s'ha solidaritzat amb el moviment independentista sard i li ha agraït el suport des del 2017 i especialment els últims tres dies, quan va ser arrestat a l'Alguer. La mateixa agència destaca que ha instat la Unió Europea a admetre la diversitat de pobles que la formen, així com al reconeixement de les seves realitats nacionals, culturals i lingüístiques. Entre força aplaudiments, també a l'expresident de l'ANC i secretari general de Junts, Jordi Sànchez, Puigdemont ha dit que "si mai Sardenya necessita la solidaritat de Catalunya, la tindreu".

 

Foto principal: el president Puigdemont i el batlle de l'Alguer amb la seva bandera / Efe