"N'entra un, en surt un". El primer ministre britànic, Keir Starmer, i el president francès, Emmanuel Macron, han anunciat aquest dijous l'acord migratori Regne Unit-França contra les pasteres de la Mànega, pel qual el Regne Unit retornarà a França aquelles persones que travessin en pastera el canal a canvi de rebre demandants d'asil procedents de territori francès. "Per primera vegada, els migrants que arribin (a territori britànic) en pastera seran detinguts i retornats a França en un termini breu", ha dit Starmer, en una roda de premsa després de la cimera bilateral celebrada a la Gran Bretanya.
El premier britànic ha concretat que "a canvi de cada devolució, es permetrà que un individu diferent pugui venir aquí (a la Gran Bretanya) a través d'una ruta segura, controlada, legal, subjecta a comprovacions estrictes de seguretat i només oberta per a aquells que no han intentat entrar al Regne Unit il·legalment". La qüestió de la migració pel canal de la Mànega era un dels punts principals sobre l'agenda entre tots dos països en la cimera bilateral, i ha estat el colofó a la visita d'Estat de tres dies de Macron —la primera d'un mandatari de la Unió Europea des que va entrar en vigor el Brexit.
La Mànega: eliminar una ruta perillosa
L'acord suposa un nou intent d'eliminar la perillosa ruta que cada dia travessen petites embarcacions des de França cap al Regne Unit, i així com una recuperació de les relacions post-Brexit. Els 33 quilòmetres que separen ambdues costes són un repte arriscat pels migrants que s'atreveixen a travessar-los, davant dels forts corrents i les hostils condicions meteorològiques, a més de l'intens trànsit de vaixells. A més, cal no oblidar la precarietat de les embarcacions fetes servir, sovint inflables, que van provocar la mort d'almenys 73 persones l'any 2024.
En els sis primers mesos d'enguany, el Ministeri de l'Interior britànic ha calculat que 19.982 persones han entrat al Regne Unit a través del canal de la Mànega. És la xifra més alta per a un primer semestre des que es tenen registres, i és un 50% superior a la registrada en el mateix període de l'any passat. De fet, mentre Starmer i Macron acabaven de perfilar l'acord aquest dijous, més de 200 migrants eren rescatats per la guarda fronterera i desembarcaven en el port de Dover (al sud d'Anglaterra).
Un deportat a canvi d'un sol·licitant d'asil
L'acord entre el Regne Unit i França ha estat denominat com a "n'entra, en surt un", ja que implica que el govern britànic acceptarà un sol·licitant d'asil per cada immigrant deportat que hagi ingressat al país travessant de forma il·legal el canal de la Mànega. "Els migrants que arriben en petites embarcacions seran detinguts i retornats a França en poc temps", ha dit Starmer, en la compareixença al costat de Macron.
La clau aquí rau en el fet que la legislació europea —Reglament de Dublín III— preveu que els migrants que arriben al continent han de sol·licitar asil en el primer país que han trepitjat, de manera que moltes de les persones que siguin deportades a França hauran de fer les sol·licituds d'asil en els països on van arribar per primer cop. Cal tenir en compte que Grècia, Itàlia i l'estat espanyol són dels països que més migrants irregulars reben, segons Frontex.

El líder britànic ha remarcat que la migració irregular suposa una crisi a escala global, europea i molt "aguda" en els casos del Regne Unit i França, així com un problema "legal, de seguretat, d'humanitat i de justícia". "Ens enfrontem a una xarxa multimilionària dirigida per bandes criminals organitzades que condueixen centenars de persones a la mort en el canal", ha dit, abans de refermar la seva decisió "d'acabar plegats amb aquest comerç vil". "No hi ha fórmula màgica, però amb l'esforç unit, noves tàctiques i una major intenció, podem finalment capgirar la situació", ha afegit.
Per la seva banda, el president francès ha destacat: "Moltes persones (en el Regne Unit) deien que el Brexit ajudaria millor a lluitar contra la immigració il·legal. Tanmateix, des del Brexit el Regne Unit ja no té cap acord migratori amb la UE, així que per a les persones que vulguin travessar, no hi ha forma legal d'admissió ni forma d'enviar la gent de tornada després de travessar". Així, ha instat a tractar el problema amb un enfocament "europeu" i amb l'aplicació de l'esmentat Conveni de Dublín, la norma comunitària per racionalitzar el repartiment de sol·licitants d'asil. "Necessitem resoldre això amb els països d'entrada inicial. França no pot convertir-se en el receptacle de gent que ha estat rebutjada a totes bandes. Necessitem reiniciar els nostres acords. Per això necessitem la cooperació d'Espanya, d'Itàlia i de Grècia", ha insistit, en un missatge als països que reben la majoria de sol·licitants d'asil pel Mediterrani. Finalment, ha recordat que el gener es va registrar un augment de travessies il·legals pel canal de la Mànega amb noves metodologies perilloses, amb els anomenats "vaixells taxi".