El primer ministre de Portugal, el socialista António Costa, va anunciar la seva dimissió aquest dimarts en una roda de premsa. Els fets van passar just després que s'hagués iniciat una investigació per part de la Fiscalia que implica tant al primer ministre com altres membres del seu gabinet, per suposats delictes de prevaricació, corrupció activa i passiva, i tràfic d'influències en negocis de liti i hidrogen. Aquest dijous, s'han sabut més detalls de tot plegat. I és que el cap de gabinet d'António Costa, Vítor Escária, un dels cinc detinguts en el cas que ha causat la caiguda del primer ministre, guardava al seu despatx 75.800 euros distribuïts entre caixes de vi i una prestatgeria, que han estat confiscats.

El canal lusità Sic Noticias ha precisat que la Policia va trobar els diners durant els registres realitzats dimarts al despatx d'Escária al palau de São Bento, la residència oficial del primer ministre dimissionari, que va renunciar després de saber-se investigat en un cas de possible corrupció del Govern en negocis de liti i hidrogen. Els diaris Público i Expresso han afegit que els diners els van trobar amagats en diversos sobres ocults en caixes de vi i en llibres d'una prestatgeria del despatx.

L'advocat de Vítor Escária, Tiago Rodrigues Bastos, han assegurat aquest dijous que aquesta suma confiscada "no té rigorosament res a veure amb la tesi de la Fiscalia" i "es relaciona amb la seva activitat professional anterior a les funcions que va exercir" com a cap de gabinet de Costa. Els cinc detinguts en l'àmbit d'aquesta investigació, que segons mitjans locals ha estat batejada com a "Operació Influencer", acudiran aquest dijous de nou al campus de Justícia, a Lisboa, per ser interrogats després d'haver estat identificats dimecres.

Més de 40 llocs registrats

El cas va esclatar aquest dimarts, quan es van registrar més de 40 llocs durant una investigació sobre les concessions d'explotació de liti a les mines de Romano i Barroso, a més d'un centre de dades i una planta de producció d'hidrogen, a Sines. La Fiscalia va explicar que investiga suposats crims de prevaricació, corrupció activa i passiva, i tràfic d'influències, en què estarien implicats membres del govern.

Ha especificat també que diversos sospitosos han parlat de la suposada implicació de Costa en el cas per "desbloquejar procediments", cosa que ha anticipat que serà analitzat "de forma autònoma".

Després de la notícia, Costa va anunciar la dimissió, tot i que va assegurar que no ha comès cap acte il·lícit.

Quines proves hi ha de tot plegat?

El mitjà Observador ha indicat aquest dijous que hi ha més de 20 escoltes telefòniques des del novembre del 2020 fins a l'actualitat que connecten el primer ministre amb els fets investigats, que ja han estat derivades al Tribunal Suprem de Justícia de Portugal.

Les mateixes fonts van precisar que en les escoltes també hi ha converses en què apareix el president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, i el cap del Parlament, Augusto Santos Silva. Tot i que no estan detinguts, van ser declarats "arguidos" (sospitosos formals, una figura prèvia a l'acusació) l'actual ministre d'Infraestructures, João Galamba, i el president de l'Agència Portuguesa de l'Ambient, Nuno Lacasta.

Rebelo de Sousa va començar dimecres una ronda de consultes amb els partits polítics abans d'anunciar quin camí escull per sortir de la crisi, que podria passar per la dissolució del Parlament i eleccions anticipades.

Diversos partits van insistir, després de la reunió amb el president, en la necessitat d'aclarir el més ràpid possible el cas i les sospites que hi ha sobre el socialista. S'espera que el mandatari anunciï la decisió aquest dijous després de reunir-se amb el Consell d'Estat.