Hongria detindrà als refugiats que demanin asil al país. Així ho ha aprovat el parlament amb un gran suport -per 138 vots a favor, només 6 en contra i 22 abstencions- una controvertida llei que permetrà la detenció en centres tancats a tots els sol·licitants d'asil. D'aquesta manera, el partit conservador del primer ministre, Viktor Orbán, podrà tirar endavant aquesta mesura, que ja va ser suspesa l'any 2013 degut a les pressions de la Unió Europea i l'ONU, i ho ha fet amb el suport de l'ultradretà Jobbik. 

La llei estableix que els demandants d'asil només podran presentar les seves sol·licituds en "zones de trànsit" situades a la frontera amb Servia i Cròacia, que a la pràctica són centres tancats formats per contenidors. Un cop allà, hauran de quedar-s'hi tancats fins a finalitzar els tràmits. Si la sol·licitud és rebutjada per part de les autoritats, no podran entrar al país. 

Tant l'ONU com diverses ONGs han denunciat que la nova llei viola la legislació internacional i que deixa els refugiats sense cap tipus de protecció. Les Nacions Unides adverteixen que la llei posa al mateix sac els nens, ja que permetrà fer una detenció sistemàtica de tots els immigrants, siguin demandants d'asil o no ho siguin i independentment de l'edat que tinguin, durant el temps que durin els tràmits dels seus casos.

El dret internacional i les normes comunitàries solament preveuen la detenció de refugiats i sol·licitants d'asil només en circumstàncies excepcionals, i sempre que les autoritats hagin considerat mesures menys coercitives per aconseguir els objectius buscats. Segons el primer ministre, però, la mesura busca "protegir la sobirania hongaresa" i no és l'única que aquest país europeu està aplicant en contra dels refugiats. De fet, la setmana passada va anunciar que ja està construint la nova tanca a la frontera amb Sèrbia.

Fins ara, Hongria, igual que la resta de països europeus, tenia centres oberts per als demandants d'asil i els refugiats podien moure's lliurement pel país mentre es resolia el seu cas.