Hiroshima ha recordat avui l'atac nuclear que va patir fa 73 anys amb una commemoració en la que les autoritats de la ciutat van alertar sobre els noves tensions nuclears globals i els riscos que la tragèdia soferta el 1945 pugui repetir-se.

"Quan la humanitat deixa de veure la realitat i s'oblida de la història pot repetir un terrible error", ha afirmat l'alcalde d'Hiroshima, Kazumi Matsui, en els actes que s'han desenvolupat avui en aquesta ciutat de l'oest del Japó.

A les 8.15 hora local (23.15 GMT) del 6 d'agost de 1945 una bomba d'urani, "Little Boy", va ser llançada per un bombarder B-29 nord-americà, i tres dies després un segon artefacte va destruir la ciutat de Nagasaki.

Les bombes nuclears que van ser llançades a Hiroshima i Nagasaki van convertir el Japó en l'única nació que ha estat atacada amb armes atòmiques, i van forçar poc després la capitulació del país en la II Guerra Mundial.

14.000 armes nuclears al món

L'alcalde d'Hiroshima va dir que hi ha més de 14.000 armes nuclears al món i va destacar que aquest ha viscut en els últims mesos un rebrot del nacionalisme i noves tensions nuclears que recorden les que hi havia durant la Guerra Freda.

Per això, Matsui va destacar la importància del tractat per prohibir les armes nuclears adoptat per la Assemblea General de l'ONU el 7 de juliol de 2017, però que no ha estat ratificat per les potències atòmiques, ni tampoc pel Japó.

Aquest tractat va ser descrit com una "fita històrica" per l'alcalde d'Hiroshima, qui va enaltir els esforços per acabar amb els tensis generades per les proves atòmiques i balístiques de Corea del Nord.

"Esperem que la pau a la península coreana s'aconsegueixi a través del diàleg", va agregar Matsui.

140.000 morts

La bomba d'Hiroshima va causar uns 140.000 morts el mateix dia i en les dates posteriors. Actualment hi ha més de 150.000 supervivents a aquest atac, amb una edat mitjana de 82 anys.

En l'acte, que va incloure un moment de silenci a la mateixa hora en què va caure la bomba a Hiroshima fa 73 anys, el primer ministre japonès, Shinzo Abe, va demanar de redoblar els esforços globals per aconseguir un món sense armes atòmiques.

"No s'ha de repetir el que va passar a Hiroshima i Nagasaki", va afirmar Abe. "Com a únic país que va patir la bomba atòmica, nosaltres tenim la missió d'arribar a un món sense armes nuclears", va agregar. "Per això -va dir- promourem que es transmetin aquestes experiències als joves".

En la cerimònia, al Parc de la Pau d'Hiroshima, amb la participació de representants diplomàtics de 85 països, Abe va defensar els tres principis que propugna el Japó quant a armes nuclears (no posseir-les, no produir-les ni comprar-les).

També va oferir els bons oficis del Japó per servir de pont entre els països amb arsenal atòmic i els que no el posseeixen.

La commemoració d'avui es traslladarà dijous vinent a Nagasaki, on hi ha previst que, entre altres personalitats, participi el secretari general de l'ONU, António Guterres, qui arribarà al Japó aquest dimarts.

En un missatge de Guterres amb motiu de l'aniversari de la bomba que va destruir Hiroshima, el secretari general de l'ONU va dir que el que va ocórrer fa 73 anys "no pot ni ha de passar de nou".

Llegat de resiliència

"El llegat d'Hirosima és el de la resiliència", va agregar el diplomàtic portuguès en el missatge dirigit al poble d'Hiroshima i llegit durant la cerimònia d'avui en aquesta ciutat japonesa.

"Vostès, el poble d'Hiroshima, no només són valents supervivents d'una bomba atòmica, sinó també valents activistes en favor de la pau i la reconciliació", va agregar.

El secretari general de l'ONU també va destacar que estan creixent les tensions entre països amb armes atòmiques. "Els arsenals atòmics estan sent modernitzats, i en alguns casos, expandit", va advertir.

Guterres serà present dijous a Nagasaki, però la vigília es reunirà a Tòquio amb Abe i amb el ministre d'Exteriors nipó, Taro Kono, segons va anunciar la setmana passada Nacions Unides.