Segur que tots i totes heu sentit a parlar del concepte "malbaratament alimentari". Aquest és un problema que ens afecta a tots i totes: llençar aliments que són aptes per al consum humà implica també llençar, de manera indirecta, una gran quantitat dels recursos que es necessiten. A banda, és tot un repte per innovar i, fins i tot, sorprendre tant als de casa com als comensals especials d'un dinar o sopar. És el que fa el xef català Albert Franch, amb dos restaurants a Hèlsinki (Finlàndia), un dels quals, el Nolla, compta amb l'estrella verda de la Guia Michelin. A banda, aquest temple culinari ha estat guardonat enguany amb el premi Restaurant de l’Any a Finlàndia per l’associació gastronòmica finesa.

A continuació i en un vídeo molt senzill, Albert Franch ens ensenya a preparar una maionesa vegana amb l'aigua residual d'un envàs de cigrons, coneguda com a aquafaba. Ingredients extra? Només una mica de sal, vinagre i oli de gira-sol. Ben segur sorprendreu a tots. Comencem!

Maionesa d'aquafaba, pas a pas

A continuació, trobaràs un vídeo amb els passos que has de seguir per preparar aquesta maionesa vegana d'aquafaba. Però abans, els ingredients que necessites:

  • 50ml d'aquafaba
  • 250ml d'oli d'oliva suau o gira-sol
  • 5g vinagre blanc
  • 3g de sal

 

Què és l'Aquafaba?

L'aquafaba és un ingredient pràcticament desconegut, però molt útil per la seva composició. Les seves propietats es desconeixien fins fa poc més de cinc anys, quan Goose Wohlt, un enginyer informàtic estatunidenc, el va batejar i popularitzar. L'enginyer, un cuiner aficionat a experimentar amb productes vegans, va descobrir un vídeo de dos cuiners francesos preparant una mousse de xocolata amb líquid de cigrons, i això va fer que alguna cosa s'encengués al seu cap. Va adonar-se que, per a trobar el substitut vegetal perfecte per a la clara d'ou no feia falta afegir midons, gomes vegetals, proteïnes ni cap ingredient estrany: només calia reutilitzar alguna cosa que feia segles que rebutjàvem: l'aigua de cocció dels llegums.

cigrons
Cigrons

Propietats de l'Aquafaba

L'Aquafaba, al ser d'origen vegetal, no té greix ni colesterol. Tampoc és una font de carbohidrats, greixos, vitamines o minerals. Cada cullerada no té més de cinc calories. En aquest sentit, per tant, s'assembla més a l'aigua que a una altra cosa. Un altre avantatge únic és que l'aquafaba pot ser consumit per aquells que podrien tenir problemes per a absorbir les proteïnes estàndard. Aquest líquid també pot ajudar a evitar les punxades de fam, al mateix temps que proporciona una quantitat apreciable de proteïnes vegetals per ració.

Raciones de garbanzos
Racions de cigrons

Com aconseguir aquafaba a casa

L'Aquafaba és, ni més ni menys, que el líquid resultant de coure llegums, especialment cigrons o mongetes. Per a aconseguir-ho, es pot emprar una cassola, guardant l'aigua que sobra després de cuinar qualsevol llegum. Una altra opció, més senzilla, és utilitzar el líquid d'una conserva, com el d'un pot de cigrons