L’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN) i ElNacional.cat us ofereixen aquest 2022 un seguit de clips audiovisuals sota la iniciativa compartida d'“Els Acadèmics”, un projecte on els membres de l’ACGN donen a conèixer, amb un to més didàctic i distès, tots aquells aspectes de la nostra gastronomia i la cultura culinària catalana. En aquesta ocasió us presentem Miquel Torres, que ens parla de la viticultura regenerativa.

Miquel Torres es Acadèmic de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, i director general de Família Torres i representa, amb la seva germana Mireia, la cinquena generació d’aquest celler centenari del Penedès. Llicenciat en Econòmiques i Enologia, es va incorporar al negoci familiar el 2004. Ha estat al capdavant del celler Jean Leon, del departament de màrqueting de la matriu i del celler de Xile, abans d’assumir la direcció general de Família Torres el 2012.

En aquest capítol, Miquel Torres assegura que davant l’emergència climàtica que vivim cal un canvi de model agrícola que també canviï la manera d’entendre la nostra relació amb la terra. És per això que ens presenta la viticultura regenerativa, un sistema que té en compte la petjada de carboni, que incrementa la fertilitat dels sols i que, en definitiva, crea vida.

T’has preguntat mai perquè un bosc és capaç d’emmagatzemar CO₂ i una vinya convencional no ho pot fer? Doncs sota aquesta pregunta neix aquest model que pretén imitar la natura i aconseguir que els cultius tinguin la capacitat d’emmagatzemar aquest carboni per tal d’aturar el canvi climàtic. Com? Torres ens dona totes claus en aquest vídeo: