És el màxim reconeixement que es pot atorgar a un vi per l’Incavi i té uns requisits. S'entén per vi de finca, dins d'una DO, el produït en un entorn determinat, d'una extensió inferior a la d'un terme municipal, amb característiques pròpies, el nom del qual està notòriament lligat a les vinyes de les quals s'obtenen vins amb característiques qualitatives especials, i que ha de comptar amb l'informe previ del consell regulador corresponent.

 

Aquests són els requisits:

  1. Vi produït en un entorn determinat, amb característiques edàfiques i microclimàtiques pròpies i que produeixen vins amb característiques qualitatives especials.
  2. El nom de la finca queda reservat i no es pot utilitzar per a designar altres vins o productes vitivinícoles.
  3. El vi de finca gaudeix de la mateixa protecció que la DO a la qual pertany,
  4. La designació "vi de finca" ha de constar en l'etiquetatge juntament amb el nom de la DO a la qual pertany.
  5. Ha de coincidir el titular de les vinyes amb el del celler, i el procés d'elaboració ha de fer-se en celler ubicat a la mateixa finca o pròxim.
  6. Les vinyes i els cellers han de tenir una antiguitat mínima de 5 anys en el registre corresponent de la DO, un rendiment de producció en vinya un 15% inferior al propi de la varietat en la DO i una nota superior del comitè de tast respecte d'altres vins que no tenen aquesta categoria.
  7. Necessitat d'establir una traçabilitat específica integral des de la producció a la comercialització (inclou per exemple control de les pràctiques de conreu, pràctiques culturals per millorar la qualitat del raïm, reg i fertirrigació si és el cas, pressió que no facin possible rendiments superiors a 65 litres per cada 100 kg de raïm, etc.).
  8. El celler sol·licitant ha de tenir una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat per un període no inferior de 10 anys, l'envelliment ha de fer-se en bótes de fusta de roure amb una cabuda màxima de sis-cents litres.

Pel que fa al nom atorgat serà "vi de finca" o "vi de finca qualificada" en el cas de pertànyer a una Denominació d'Origen Qualificada com és el cas de Priorat i de l’exemple del vídeo, que és el mític Clos Mogador del nostre estimat René Barbier.

Actualment hi ha 12 vins que tenen aquest reconeixement. Teixar de Celler Vinyes Domèmech, a la DO Montsant. Al Penedès tenim Vinya Le Havre, Vinya Palau, Vinya Gigi, Vinya La Sacal de Jean Leon. A la DO Pla de Bages tenim la Finca 3.9 de Celler Abadal i Arnau Oller d’Heredat Oller del Mas. De la DO Terra Alta només tenim el Vi de Finca Edetària de Celler Edetària. I a la denominació qualificada Priorat en tenim més: Vi de Finca de Clos Mogador, Mas de la Rosa de Celler Vall Llach, Clos Fontà de Celler Mas d’en Gil, Como Blanca de Celler Mas d’en Gil. Els has tastat?