Estrenem secció "personatges del vi". Són aquelles persones que han marcat l'enologia i viticultura moderna. I, evidentment, he començat amb el nom de qui diuen que és el descobridor del Xampanyl'Abadia d'Hautvillers (a prop d'Épernay): el monjo benedictí Pierre Pérignon (1638-1715). Més que del xampany seria l'inventor del que es denomina mètode tradicional o champegnoise. El mite diu que quan va provar la beguda que contenien les ampolles estacionades al soterrani, va exclamar "Veniu ràpid, estic bevent les estrelles!" Encara que els historiadors no es posen d'acord si va ser ell o no veritablement qui va descobrir la segona fermentació, la carbònica, en ampolla. Hi ha un document a la Royal Society de Londres amb data 1662 que Christopher Wren li posava sucre al vi i melassa per fer-lo escumós. També se sap que Pérignon ho va descobrir de manera fortuïta. La seva intenció no era ni de bon tros aquesta. Volia innovar fent un vi blanc a partir de raïm negre (el que es denomina un blanc de noirs) intentant evitar el contacte amb les pells que és on hi ha el color del vi. I el seu problema va ser que, sense voler-ho, li apareixien bombolles a l'esmentat vi. El vidre en aquell moment no estava preparat per a aquesta segona fermentació en ampolla. Quan després del fred hivern del clima continental de la zona pujava la temperatura amb la primavera, explotaven. Moltes vegades una sola ampolla feia que explotessin les altres que tenia a prop! Per a aquest monjo el seu vi era literalment "boig". Així que va posar el tap de suro perquè les ampolles poguessin aguantar millor aquesta pressió.

 

Però a part d'aquest personatge que va existir realment, molts pensaran que comparteix nom propi amb la hiperconeguda marca de Moët & Chandon. Aquesta marca té un cupatge aproximat de 55% Chardonnay i 45% Pinot Noir i 7 grams de sucre/litre. La primera collita de Dom Pérignon va ser el 1921 i no es va posar a la venda fins al 1936. El xef de cava és Vincent Chaperon, deixeble de l'anterior Richard Geoffroy. L'anyada actual és i hi ha vintage, Rosé i Plénitude 2. Així és la història d'aquesta beguda de luxe que s'atribueix a un jove monjo cec.