Hi ha centenars de petites viles a la província de Girona. La gran majoria d'aquestes acullen i aixopluguen enormes restaurants. No en el sentit dimensional (que, alguns, també), sinó en el sentit filosofal, pels seus projectes, idees, presentacions i tècniques culinàries. El restaurant Monki exemplifica molt bé aquesta teoria: Monells, una població de poc més de 200 habitants rep un esfereïdor i al·lucinant restaurant com és aquest. La Sònia Carmona, la nostra Foodlovers de confiança, ens descobreix la història d'aquest establiment i alguns dels increïbles plats que tenen a la carta.


Restaurant Monki: cuina fusió i sushi

El restaurant Monki es caracteritza pel tarannà innovador i sorprenent de ser cuina fusió & sushi. Ubicat al cor de l’Empordà, a l’emblemàtic poble de Monells, es basen en un concepte on es fusionen la gastronomia asiàtica i la mediterrània amb tocs moderns i avantguardistes. Un espai on pots gaudir d’un bon sushi, carns a baixa temperatura i molt més en un local on predominen la fusta natural i el verd de l’Empordà.

Nascut fa tres anys, aquest és un projecte que parteix del clàssic i famós Jordi Tapes Bar de la Bisbal de l’Empordà. Amb les arrels i els fogons del local històric empordanès, Monki col·lecciona el millor de l'ADN del seu 'pare'. "La bomba detonant que va fer esclatar aquest nou projecte gastronòmic va ser arran de la Covid amb el take away a gairebé tota la comarca", explica Cesc Vidal, propietari de Monki i Jordi Tapes Bar. "És l’inici de començar a fer carns a baixa temperatura, sushi, mini tacos i més plats variats. Una fusió innovadora i molt ben parida combinada amb la samfaina o els xampinyons farcits", comenta el gerent de dos grans apol·linis.

Gyozas de papada de porc ibèric amb fuà i salsa teriyaki
Gyozas de papada de porc ibèric amb foie i salsa teriyaki / Foto: Raquel Sánchez

Durant la pandèmia van créixer moltíssim i van adonar-se que aquesta iniciativa era única a la regió, exceptuant la ciutat de Girona. "Sorgeix una oportunitat d'or a Monells i un espai aurífic com és l’Hotel Arcs", descriu en Cesc Vidal. La idea la tenia clara: sushi i cuina fusió. "El Jordi Tapes Bar va marcar el camí d'una idea sobtada, però passional, que funcionava i que havia de tenir continuïtat", puntualitza.

Baos de calamars amb salsa kimchi
Baos de calamarsets amb salsa kimchi i un toc de llima / Foto: Raquel Sánchez

L'oferta és de cuina mediterrània, oriental, sushi, però no és un japonès exclusivament. Engloba des dels clàssics fins a propostes internacionals. Alguns dels plats de la carta més atractius són les gyozas de papada de porc ibèric amb foie i salsa teriyaki (9,80 €); els mini tacos de tàrtar de tonyina amb crema d'alvocat (14,50 €); o, també, els baos de calamarsets amb salsa kimchi i un toc de llima (13 €).

Mini tacos de tàrtar de tonyina amb crema d'alvocat
Mini tacos de tàrtar de tonyina amb crema d'alvocat / Foto: Raquel Sánchez

"A partir de 2010 sorgeixen noves tendències, el sushi comença a treure el cap per la zona, però nosaltres ens manteníem molt tancats en els clàssics", confessa en Cesc. I és que deixar-se anar i sortir de la zona de confort pot resultar la clau de l'èxit: "Prova error i prova error fins a trobar aquesta fórmula definitiva". El Monki compta amb uns preus raonables i estàndards i aposta per la qualitat i el factor sorpresa. Cesc Vidal és l'ideòleg de la carta, l'home del paladar fi i de l'anar voltant per descobrir tot allò desconegut. De fet, reconeix que és autodidacte amb el tema de baos, sushi, tacos, etc. "Jo volia reflectir uns plats divertits, dinàmics, ple de gustos, sabors i matisos", expressa. Un xef a cuina, en Marc, dos a sushi i dos més a plats calents i un cap de sala conformen un equip captivador que no pots deixar escapar a Monells.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!