Hi ha un proverbi que diu que el primer pas cap a la grandesa és l'honestedat. Ha de ser per això que, Café San Telmo, s'ha guanyat un espai tan gran als cors dels barcelonins i barcelonines: la seva cuina basada en la senzillesa, honestedat i qualitat han fet d'aquest restaurant tot un clàssic de l'Avinguda Diagonal (carrer Buenos Aires, 60). Després de 16 anys repartint felicitat en cada plat, s'ha consolidat com un dels locals de referència de la zona. Ara, ha reobert les portes amb el seu caràcter clàssic, una carta renovada fidel al seu esperit primigeni i un aire argentí. D'allà el nom San Telmo, que pertany a un barri de Buenos Aires que s'ha popularitzat pels seus característics locals on es pot menjar i beure a qualsevol hora del dia, submergint els seus clients en un atrafegament gastronòmic festiu i frenètic. Per això no menteixo quan dic que, si voleu viatjar a la capital argentina sense sortir de la voràgine barcelonina, Café San Telmo és la vostra companyia de confiança: bon menjar, bona cuina i bona gent.

Volem ser un lloc on a la gent li vingui de gust venir a dinar cada dia, Isidro Marqués

Clar accent mediterrani

Es passi a l'hora que es passi, Café San Telmo té sempre un clar accent mediterrani, basat en els productes frescos i de temporada, i amb predilecció pel quilòmetre zero. Les receptes són simples, honestes i de qualitat, atorgant-li al producte tot el protagonisme. Es treballa amb petits productors seleccionats acuradament, i es procura que tot el producte que s'ofereix hagi estat conreat o comercialitzat des del respecte. Per això s'ha convertit en el lloc de trobada preferit de molts: aquí tant pots començar el dia amb un abundant esmorzar, com seguir amb un dinar equilibrat, donar pas als seus populars i coneguts afterworks, i acomiadar la jornada amb un suculent sopar i les posteriors copes que l'acompanyen. Per tant, al Café San Telmo, es pot començar un dinar amb la carta de tapes que el caracteritza, seguir amb les seves amanides, per culminar amb algun dels seus platets o els emparedats pensats per menjar 'amb les mans'. Les postres casolanes són el cim a un dinar o sopar saborós i que té gust de casa. Un frenètic tiberi gastronòmic que aconsegueix entusiasmar a qualsevol.

Stracciatella, carbassa rostida, les seves pipes|llavors garapinyades i oli de llimona / Foto: Cafè San Telmo
Stracciatella, carabassa rostida, les seves llavors garapinyades i oli de llimona / Foto: Café San Telmo

Bon menjar, bona cuina i bona gent

Café San Telmo no és un lloc gurmet com a tal. És un local on tu saps que a qualsevol hora del dia pots venir a menjar a un bon preu i en un espai molt agradable, Isidro Marqués

Si ets un privilegiat, tot just entrar al Café San Telmo, et trobes amb el somriure amable d'Isidro Marqués, l'amant gastronòmic que és darrere d'aquest gran projecte. Després d'un viatge a l'Argentina, Isidro s'ha posat de nou el davantal per crear receptes que et tornen als orígens del lloc, els mateixos que porten aquest xamfrà a tenir aquest esperit de cafeteria internacional on degustar plats saborosos amb receptes de sempre, encara que amb un twist que les fa úniques. Cal tenir en compte que aquesta cafeteria-restaurant va ser una de les impulsores del gintònic a Barcelona. Una dada que ens avança informació del lloc del qual parlem: innovador, pioner i capritxós. Com també podríem dir que ho és el seu fundador, que ja compta amb cinc locals del Grup San Telmo: Tantarantana (2001), un celler clàssic al cor del Born, Café San Telmo (2006), un clàssic renovat i amb terrassa en plena Diagonal, El Canalla (2011), on gaudir de les tapes i els platets de tota la vida a Sarrià, Palosanto (2016), el rei de les fusions enmig del Gòtic, i Bistro Mató (2020), per degustar els millors arrossos també a Sarrià. Amb cada local, es busca crear un lloc amb caràcter i personalitat propis, en harmonia amb el seu entorn i amb una oferta que s'ajusti al lloc i a la seva gent.

Isidoro Marqués en Cafè San Telmo / Foto: Cafè San Telmo
Isidro Marqués en Café San Telmo / Foto: Café San Telmo

Marcar-se un bon homenatge

Per tant, si vols marcar-te un bon homenatge, Café San Telmo és l'indicat per a tu i per a la teva butxaca. Per tan sols 15 euros, pots gaudir de la fórmula de migdia que ofereixen de dilluns a divendres, on pots degustar un principal amb un acompanyant, la beguda i les postres o un cafè. És un establiment on sempre seràs benvingut. Les enormes vidrieres de Café San Telmo atorguen a aquesta cafeteria-restaurant un punt elegant en un lloc lluminós i acollidor, que és alhora un autèntic aparador de la Barcelona més apassionada, i que situa el client com a espectador que observa des d'un autèntic recés de pau mentre gaudeix de la seva gastronomia. El seu caràcter jove i cosmopolita, crea un ambient únic que gira al voltant d'una barra central i una decoració sòbria però elegant i confortable. Un lloc que, pel seu caràcter insomne, es converteix en una rara avis de Barcelona, una ciutat on hi ha pocs espais tan polivalents i camaleònics. Què et sembla? Ens marquem un bon homenatge?