Avui si que tenia nyores! El d'avui, és un plat d'aquells per treure's el barret, de debò. Un ranxet mariner molt similar a l'allipebre fet amb corball. Un deliciós peix no massa utilitzat i que us recomano tastar. De carn molsuda però saborosa. 

Si trobeu corball salvatge... molt millor que de viver... és més bo. I no és un peix gaire car, però que és probable que el tingueu que encarregar per què no l'acostumen a tenir a les peixateries. Aquest plat el podria haver fet a filets, sense espina o a rodanxetes.... però no. L'he volgut cuinar de la forma més austera i arcaica possible: en tres talls. Així és com els pescadors cuinaven el peix dins les barques... sense miraments, sense tenir en compte l'obligada estètica a la que avui està sotmesa tota la gastronomia. Quan una cosa és bona... no li calen filigranes. A que no?

Ingredients

1 corball de 1kg o 1'5kg.

3 tomàquets madurs

1 cap d'all

2 o 3 tres patates

1 got de vi ranci o vi blanc

2 llesquetes de pa torrat

3 nyores seques

4 escamarlans frescos

brou de peix

pebre vermell dolç

pebre negre

julivert

oli d'oliva

sal

Preparació
1.
suquet corball escamarlans pas1

El peixater m'ha aconseguit un corball salvatge.

2.
suquet corball escamarlans pas3

La seva carn té la textura d'un lluç però el gustet similar al rap... bona bona.

3.
suquet corball escamarlans pas4

Els escamarlans, frescos també.

4.
suquet corball escamarlans pas5

Tampoc cal que siguin massa massa grans. Recordeu, si tenen bigotis... normalment són frescos.

5.
suquet corball escamarlans pas6

Abans de res posarem les nyores a estovar.

6.
suquet corball escamarlans pas7
7.
suquet corball escamarlans pas8

Les submergirem dins aigua calenta durant una bona estona.

8.
suquet corball escamarlans pas9

Ara anirem preparant la picadeta... amb ametlles, avellanes...

9.
suquet corball escamarlans pas10

... torrarem una mica de pa...

10.
suquet corball escamarlans pas11

... i també l'afegirem a la picada.

11.
suquet corball escamarlans pas12

Ara daurem uns alls sencers en oli d'oliva...

12.
suquet corball escamarlans pas13

... i també a la picada... amb una cullerada de pebre vermell dolç. Al final, és gairebé com fer un allipebre.

13.
suquet corball escamarlans pas15

En tirarem mig got a la picada... ja que és molt concentrat. Si és vi blanc normal hi podeu posar un got.

14.
suquet corball escamarlans pas16

I a picar... a picar... a deixar-ho ben fi. També he afegit una mica de julivert picat i sal.

15.
suquet corball escamarlans pas17

Mentre, obrirem les nyores i treurem la carn de les parets... amb un ganivet.

16.
suquet corball escamarlans pas18

L'anirem afegint a la picada també. De fet, la picada és el secret d'aquest plat com podeu veure.

17.
suquet corball escamarlans pas20

En el mateix suc també daurem les patates, que les he trencat a trossos (escapçant-les).

18.
suquet corball escamarlans pas21

Si és patata vermella millor, ja que la farem bullir en el brou.

19.
suquet corball escamarlans pas22

Els tomacons, ben vermells i al punt.

20.
suquet corball escamarlans pas24

... ho deixem fer uns dos o tres minuts... tot remenant...

21.
suquet corball escamarlans pas25

Ara li tirem la picada....

22.
suquet corball escamarlans pas26

... i ho remenem tot plegat...

23.
suquet corball escamarlans pas27

Això ja fot una flaire que flipes!

24.
suquet corball escamarlans pas28

Jo tenia brou congelat d'un altre vegada, per tant, només l'he hagut d'escalfar.

25.
suquet corball escamarlans pas29

Incorporem el suquet fins cobrir generosament les patates. Si cal, ho podeu completar amb aigua.

26.
suquet corball escamarlans pas30

Ara abaixarem una mica el foc i taparem la cassola. Ha de coure uns 20 minutets... fins que les patates comencin a estar cuites. Rectifiqueu de sal pel camí, tot tastant el suquet.

27.
suquet corball escamarlans pas31

I per fi arriba el moment d'incorporar el nostre peix.

28.
suquet corball escamarlans pas32

Així, a trossos grans, com feien els antics pescadors, jeje.

29.
suquet corball escamarlans pas33

També aprofitem per posar els escamarlans... i ho repartirem estratègicament.

30.
suquet corball escamarlans pas34

Ara hi podeu tirar un polsim més de pebre vermell per sobre de tot el plat.

31.
suquet corball escamarlans pas35

Ho taparem... i ho deixarem fer uns 12-14 minuts aproximadament.

32.
suquet corball escamarlans pas36

Sembla que ja ho tenim. Ara, com sempre, li donarem un cop de grill dins el forn, durant 5 minuts.

33.
suquet corball escamarlans pas37

I sortirà així de torradet... fuasss!

34.
suquet corball escamarlans pas38

Això és pecat!

35.
suquet corball escamarlans pas39

Ja el podem servir a taula... així mateix.

36.
suquet corball escamarlans pas40

Un plat molt representatiu del nostre país.

37.
suquet corball escamarlans pas41

No vulgueu ni saber com estan aquestes patates.

38.
suquet corball escamarlans pas42

Servim un plat? 

39.
suquet corball escamarlans pas43

Ho podem fer curiós... amb una mica de cada cosa i un polsim de julivert sec picat...

40.
suquet corball escamarlans pas44

... o podem fer com feien els pescadors... i omplir un plat fondo amb molt de suquet...

41.
suquet corball escamarlans pas45

... i quina carn... la del corball...

42.
suquet corball escamarlans pas46

Em faig ràbia a mi mateix, per què ara ja fa uns dies que el vaig menjar... i m'està entrant gana !!!

43.
suquet corball escamarlans pas47

Bon Profit!