La base de la salsa balandra la identificareu ràpidament amb altres salses, principalment dels països catalans, es pot relacionar amb el mojo canari, la salmorreta o l'all i pebre valencià... La balandra té com a base una picada de fruits secs, pa i all, què es mulla amb vinagre, brou, oli d'oliva... i tenen en comú amb altres salses l'ús de pebrot o pebre vermell. El color final de la salsa és ataronjat, un color molt típic de les salses de Catalunya. La salsa balandra es pot servir freda o calenta i es posa per sobre del peix. Personalment, trobo que aquesta salsa li va molt bé als peixos de carn blanca i dura com el turbot, el rap o l'emperador. Respecte al vinagre, us recomano fer servir un de suau, ja que us pot condicionar el sabor de la salsa.

 

Ingredients

3 llesques de pa fregit

1 copa de vinagre

nou moscada

all

pebre vermell

ametlles

oli d'oliva

brou de peix

Preparació
1.
salsa balandra pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
salsa balandra pas2

També necessitarem un morter i una mà de morter, encara que també podeu preparar la picada amb una picadora elèctrica.

3.
salsa balandra pas3

D'entrada, començarem per fregir tres llesques de pa.

4.
salsa balandra pas4

Fins que tinguin un bonic color torrat per totes dues bandes.

5.
salsa balandra pas5

Mentrestant, podeu anar pelant un grapat d'ametlles torrades.

6.
salsa balandra pas6

Poseu-les dins el morter juntament amb una cullerada de pebre vermell.

7.
salsa balandra pas7

Aquí, hi afegirem també les llesques de pa fregides.

8.
salsa balandra pas8

I un parell o tres de dents d'all.

9.
salsa balandra pas9

Tireu-hi un mica de nou moscada en pols, però no us passeu que és força aromàtica.

10.
salsa balandra pas10

Ara, amb la mà de morter, ho trinxarem tot.

11.
salsa balandra pas11

És qüestió de paciència i anar picant poc a poc.

12.
salsa balandra pas12

Heu de fer-ho ben petit...

13.
salsa balandra pas13

fins que pràcticament sigui una pasta. Ho reservem.

14.
salsa balandra pas14

Com ja sabeu, per fer aquesta salsa necessitarem un brou de peix. En aquest cas, he utilitzat brou de peix vermell. L'anirem escalfant. Només necessitarem un parell o tres de cullerots.

15.
salsa balandra pas15

En una paella amb una mica d'oli sofregirem aquesta picada que hem preparat.

16.
salsa balandra pas16
17.
salsa balandra pas17

Doneu-li unes voltes...

18.
salsa balandra pas18

i afegiu-hi el vinagre. Jo he utilitzat un vinagre de vi una mica fort i per això he posat 1/2 d'una copa en lloc d'una copa sencera. Per tant, segons el tipus de vinagre hi posarem més o menys. En qualsevol cas després ho podrem rectificar una mica afegint-hi més o menys brou de peix.

19.
salsa balandra pas19

Barregeu-lo bé.

20.
salsa balandra pas20

Deixeu-lo uns minuts fins que s'evapori el vinagre.

21.
salsa balandra pas21

Remeneu de tant en tant. De seguida us agafarà una textura més lligada, degut al pa que hi hem posat.

22.
salsa balandra pas22

En aquest punt hem d'afegir el brou, que tindrem ben calent.

23.
salsa balandra pas23

Jo n'hi he posat 3 cullerots.

24.
salsa balandra pas24

Ho barregem tot plegat...

25.
salsa balandra pas25

i rectifiquem de sal si cal.

26.
salsa balandra pas26

Deixeu-lo reduir fins que tingui consistència de salsa.

27.
salsa balandra pas27

Si us passeu amb el brou podeu afegir una mica de farina per espessir la salsa.

28.
salsa balandra pas28

La passem a una salsera.

29.
salsa balandra pas29

I ja la podem servir o fer-la servir.

30.
salsa balandra pas30

Pot semblar una salsa líquida però el seu interior és realment espès.

31.
salsa balandra pas31

Per exemple, aquí teniu un turbot al forn amb salsa balandra.

32.
salsa balandra pas32

La carn blanca i dura d'aquest peix, li va perfecte.

33.
salsa balandra pas33

Bon profit!