La pasta de lionesa o "choux" és una preparació de massa típica francesa, que es caracteritza per ser una massa molt lleugera i resistent. Se sol menjar freda i sovint farcida amb altres ingredients que poden ser dolços o salats. Per si sola no és una pasta massa gustosa i per això gairebé sempre necessita algun complement. Per la seva estructura, aguanta molt bé tota mena de farciments.

A la pastisseria li dèiem, simplement, massa de lionesa... amb la que fèiem les lioneses, els profiterols, els éclairs i els "palos". Aguanta força dies fora a temperatura ambient.

Ingredients

250 ml. d'aigua 

175 gr. llard o mantega

250 gr. farina

5 ous

5 gr. sal

2 o 3 clares d'ou

Pel farciment:  

1/2 litre de nata per a muntar

125 gr. sucre  

Variants:

- Podeu fer éclairs (banyats amb glassa)  

- Podeu fer profiterols o bunyols... i injectar-los el farciment amb una xeringa

- Pels palos s'ha de banyar la part superior amb xocolata

Preparació
1.
pasta choux lioneses pas1

Preparem tots els ingredients. Jo utilitzaré llard ja que és com sempre s'han fet a la pastisseria. Hi ha moltes receptes on el substitueixen per mantega... i també hi posen llet condensada, essències i aromatitzants. Jo no faré servir res de tot això.

2.
pasta choux lioneses pas2

En una cassola, posem el llard a trossos.

3.
pasta choux lioneses pas3

Afegirem la sal...

4.
pasta choux lioneses pas4

... i l'aigua.

5.
pasta choux lioneses pas6

També pesarem la farina...

6.
pasta choux lioneses pas7

... que la tindrem a punt...

7.
pasta choux lioneses pas8

... les clares d'ou també... reservades...

8.
pasta choux lioneses pas9

I ara ja podem posar el greix a escalfar... tot remenant amb una cullera de fusta.

9.
pasta choux lioneses pas10

Quan arrenqui el bull... haurem de tirar tota la farina de cop.

10.
pasta choux lioneses pas11

Sense por.

11.
pasta choux lioneses pas12

I remeneu enèrgicament... fins que tingui una textura que es desenganxi de les parets. En aquest punt, ja podeu retirar la cassola del foc.

12.
pasta choux lioneses pas13

Ara, anirem afegint els ous d'un en un... tot lligant-los.

13.
pasta choux lioneses pas14

M'he canviat de recipient, perquè l'altre se'm havia quedat petit.

14.

Remeneu amb força... fins que us lliguin els ous...

15.
pasta choux lioneses pas16

... he fet tanta força que m'he carregat la varilla, tot i que ja estava una mica atrotinada, tot s'ha de dir.

16.
pasta choux lioneses pas17

Afortunadament, no fa massa em vaig comprar una varilla professional, d'aquelles que quan l'agafes pel mànec ja notes que l'eina és bona. Així dóna gust treballar, nanos.

17.
pasta choux lioneses pas18

Afegirem dues clares més... (vaja, les que admeti)...

18.
pasta choux lioneses pas19

... fins a obtenir una pasta cremosa... que podrem escudillar amb una mànega.

19.
pasta choux lioneses pas20

Utilitzaré aquesta mànega d'un sol ús.

20.
pasta choux lioneses pas21

Feu servir una "boquilla" estriada.

21.
pasta choux lioneses pas22

En una safata pel forn, col·loqueu paper "cuisson" i ja podeu anar escudillant les lioneses...

22.
pasta choux lioneses pas23

... intenteu donar-li la forma d'una rosa, més o menys. I deixeu un espai considerable entre cada una. Penseu que contra més ordenades estiguin... millor es repartirà la calor i més ben cuites quedaran. Aquest és un tema al que molta gent no li dóna massa importància... i la col·locació a l'hora de coure les coses és vital.

23.
pasta choux lioneses pas24

Finalment, tirarem un polsim de sucre per sobre, encara que no cal si no voleu.

24.
pasta choux lioneses pas25

Les courem a 250 graus durant uns 10 minutets.

25.
pasta choux lioneses pas26

Vigileu bé que no se us cremin.

26.
pasta choux lioneses pas27

Deixeu-les refredar en un taulell o marbre i no les apileu.

27.
pasta choux lioneses pas28

No interessa que quedin toves, si no tot el contrari, seques i dures. Per tant, les podeu deixar en un lloc on corri l'aire.

28.
pasta choux lioneses pas29

Un cop fredes i seques, les podreu tallar amb un ganivet de serra sense problemes. 

29.
pasta choux lioneses pas30

Recordeu que amb la pasta "choux" podeu fer lioneses... d'aquesta mida...

30.
pasta choux lioneses pas31

... podeu fer profiterols, més petits i que normalment es fan per a farcir (dolços i salats, en cremes i sopes)...

31.
pasta choux lioneses pas32

... podeu fer eclairs... que s'haurien de banyar en diferents sol·lucions (xocolata, fondant de colors, etc...)...

32.
pasta choux lioneses pas33

... podeu fer el que a les pastisseries en diuen "palos"... que van banyats per dalt amb xocolata i farcits de nata o trufa muntada...

33.
pasta choux lioneses pas34

... i podeu fer... einnnnnnn!... què dimonis és això!  juas, juas!

34.
pasta choux lioneses pas35

El que us deia. Un cop fredes i seques les podeu tallar i farcir del que més agradi.

35.
pasta choux lioneses pas36

Els palos igual. Les podeu acabar amb una mica de sucre llustre per sobre.

36.
pasta choux lioneses pas37

Guardeu-les al congelador i les traieu 20 minuts abans de menjar, encara que jo prefereixo que la nata estigui completament congelada.

37.

També podeu fer lioneses de trufa. Bon Profit!