Segons la vikipèdia, el pa xopat amb vi i sucre és una de les preparacions més característiques i antigues de la cuina catalana. Alguns consideren que el plat insígnia de la cuina catalana és el pa amb tomàquet, però no el més antic, ja que el tomàquet va arribar d'Amèrica a partir de 1492. Consisteix en una llesca de pa amb un raig de vi negre i en acabat ensucrat pel damunt.

Una tonteria de recepta, com el pa amb oli i sucre o el pa amb xocolata. He de dir que aquest mai ha sigut el meu berenar. Entenc que per l'alcohol clar. Suposo que als meus pares no els agradaria que un nen fes pudor de vi, eh?... Però sempre he pensat que s'ha d'anar en compte amb les receptes fetes amb vi cru. Ja sabem que el vi té un gust molt característic i és imprescindible en milers i milers de guisats de la nostra cuina. Però compte amb el tipus de vi utilitzat.

També tenim la magrana amb vi i sucre, que m'agrada molt, i considero és una combinació molt ben trobada. Però el pa amb vi i sucre, que voleu que us digui... no m'agrada. Respecto molt a la gent a qui li agrada i el menja amb freqüència aquesta menja tan tradicional. Per això, i per tractar-se d'una recepta que conforma la nostra cultura gastronòmica, he volgut dedicar-li aquesta entrada

Ingredients

una llesca de pa de pagès (cuit amb llenya millor)

un bon raig de vi negre

sucre a dojo

 

Variants:

- Es pot fer torrant prèviament el pa

Preparació
1.
pa vi sucre pas1

Aquest pa està fet amb llenya.

2.
pa vi sucre pas2

Un cop seleccionat el vi negre (i a temperatura ambient) xoparem bé la nostre llesca de pa... fins que quedi completament impregnada de vi.

3.
pa vi sucre pas3

La col·loquem en un plat adient...

4.
pa vi sucre pas4

... i tirem una bona quantitat de sucre per sobre...

5.
pa vi sucre pas5

... escampeu-lo bé... 

6.
pa vi sucre pas6

... però que quedi una capa ben generosa de sucre...

7.
pa vi sucre pas7

Espereu uns minutets abans de consumir-lo... així es s'assentaran els gustos.

8.
pa vi sucre pas8

I cap a dins... tonto, eh?... buf, soc incapaç d'acabar-me aquest trosset... jo. Bon Profit!