Els que em coneixeu, sabeu que de tant en tant m'agrada ficar el nas en altres cuines del món. La cuina també es globalitza en certa manera, i la cuina tradicional no està exempta d'evolucionar. Amb això no vull dir que ens podem oblidar del nostre receptari tradicional ni de la nostra cultura, tot el contrari, el receptari està viu i cal que l'ampliem amb aquelles preparacions (adaptades o no) d'altres cultures que ens encaixin amb els nostres gustos i amb la disponibilitat de recursos i ingredients, fent-les nostres.

Per a mi, això també és tenir cura de la nostra cultura. I aquí podríem obrir un debat molt llarg, oi que sí? Però un debat sa i pertinent, qüestionant com hem de créixer i com hem de mantenir el receptari tradicional. Un debat que necessitem tenir a les nostres cuines.

Tornant al plat, sabeu què és un curri? Erròniament, creiem que el curri és la barreja d'espècies que trobem al súper, però a l'Índia no trobareu aquest producte. Els curris, per definició, són típics plats molt especiats que es cuinen per tota Àsia. Seria com parlar dels romescos a Catalunya, i no de la salsa.

Amb tot, avui us porto una recepta tradicional índia que us recomano molt tastar. A més, és ben senzilla de cuinar, ja ho veureu. L'he acompanyat amb una barreja de cous-cous i arròs basmati. Som-hi!

Ingredients

500 g gambes pelades

3 pebrots (un de cada color) tallats a tires

2 cebes tendres tallades a la juliana

1 tros de gingebre fresc trinxat

4 grans d'all trinxats

1 bitxo picant o xili a trossos

barreja d'espècies (gran Masala, pebre vermell, comí, curri, etc.)

1 pastilla de brou d'au desfeta en mig got d'aigua

1 cullerada de concentrat de tomàquet

500 ml llet de coco

coriandre fresc o julivert

pebre negre

oli d'oliva

sal

arròs i/o cous-cous com acompanyament del plat

Variants:

- Podeu servir el curri sense acompanyament o amb tires de pa de blat de moro

- Podeu fer-lo més picant o sense picant

Preparació
1.
IMG 3442

Podeu fer servir gamba pelada congelada.

2.
IMG 3446

Prepareu tots els ingredients.

3.
IMG 3464

Talleu la verdura a tires.

4.
IMG 3477

Trinxeu el gingebre, l'all i el bitxo picant.

5.
IMG 3504

En un bol, poseu la barreja d'espècies, al gust. Jo he posat una cullerada de postres de cada.

6.
IMG 3451

Aquesta varietat de Gran Masala és important, ja que aportarà l'autèntic sabor a Índia. La podeu trobar en qualsevol supermercat o botiga especialitzada.

7.
IMG 3507

En una cassola o wok, escalfeu una mica d'oli d'oliva i doneu-li una primera i curta cocció a les gambes. Una mica de sal i pebre.

8.
IMG 3514

De seguida que canviïn de color, les reserveu.

9.
IMG 3522

En el mateix oli, daureu l'all amb el gingebre i el bitxo. I seguidament afegiu-hi les espècies. Deixeu-les daurar uns instants.

10.
IMG 3529

Remeneu-ho un parell de minuts, que surtin els aromes.

11.
IMG 3530

I ara, ja hi podeu afegir la verdura.

12.
IMG 3538

Al mateix temps, la pastilla de brou dissolta en mig got d'aigua.

13.
IMG 3549

Poseu-hi també una cullerada de concentrat de tomàquet. Deixeu fer la verdura 3 o 4 minuts.

14.
IMG 3552

Ja hi podeu posar les gambes. Ho remeneu.

15.
IMG 3558

Finalment, aboqueu-hi la llet de coco i ho deixeu reduir uns minuts, fins que la salsa tingui bona textura.

16.
IMG 3563

Si voleu, podeu posar més pebre negre i corregir de sal.

17.
IMG 3566

Per acabar el plat, una mica de coriandre fresc trinxat. Si no en teniu, julivert servirà. Tanqueu el foc i deixeu reposar el plat una estona.

18.
IMG 3574

A mi m'agrada servir aquest curri amb una primera capa de cous-cous.

19.
IMG 3575

I una capa d'arròs basmati a sobre.

20.
IMG 3580

I ara si, ja hi podeu posar el curri de gambes per sobre.

21.
IMG 3600

Gran plat amb sabors de tot el planeta! Bon profit!