La gastronomia mexicana és una de les que m'atrau... i per això us presentaré una mena de cochinita pibil (plat típic de la zona). Dic una mena perquè és un plat de difícil elaboració a casa. Ara que no vingui cap mexicà a fotre'm la bronca!... Que ja ho sé!... És una versió casolana!... però serveix per a rememorar el sabor d'aquell plat. Es tracta d'adobar un bon tros de carn de porc amb una espècie anomenada achiote i deixar-la reposar un dia. Després s'ha de coure en un forn especial i enrotllar-la amb fulla de plataner. Per tant, avui veurem una versió ràpida i casolana que a mi m'agrada força.

Ingredients

10 talls de llom de porc

4  "tortitas" de blat de moro

3 cullerades de preparat "Achiote"

el suc d'una llimona  

1 pebrot verd  

1 ceba

1 tomàquet madur  

salsa picant de "Caiena"

salsa picant de "Chile Habanero"

oli d'oliva

sal

Variants:

Hi podeu afegir julivert picat per sobre

Podeu ometre el pebrot verd

Podeu incorporar trossets de "Nacho"

Es pot acompanyar el plat amb "Frijoles" i/o crema de "Frijoles"

Preparació
1.
cochinita pibil pas2

Aquest pot, en concret, me'l van portar els meus cunyats que van venir d'un viatge a Mèxic. Però em penso que es pot comprar en qualsevol botiga d'importació. El podeu trobar en pols (pasta) que és el mateix.

2.
cochinita pibil pas3

Podeu veure com està envasat a la península del Yucatàn.

3.
cochinita pibil pas4

Començarem per adobar la carn. És interessant tenir-la força estona, al menys 6 hores. Si ho feu d'un dia per altre millor encara. En un bol poseu el suc d'una llimona (o taronja agria si trobeu).

4.
cochinita pibil pas5

Hi posem el preparat d'Achiote.

5.
cochinita pibil pas6
6.
cochinita pibil pas7

Ho barregem bé.

7.
cochinita pibil pas8

Ara talleu el llom a tires més o menys gruixudes.

8.
cochinita pibil pas9

Ho salarem una mica...

9.
cochinita pibil pas10

... i ho barrejarem amb el preparat. Ara ho reservarem en la nevera unes quantes hores.

10.
cochinita pibil pas11

 A l'hora de servir-lo, podeu preparar unes tires de pebrot verd...

11.
cochinita pibil pas12

... uns daus de tomàquet vermell... amb sal i oli...

12.
cochinita pibil pas13

... una mica de ceba vermella en juliana...

13.
cochinita pibil pas14

... i les salses picants... les que més us agradin...

14.
cochinita pibil pas15

Jo preparo una amb maionesa, orenga i salsa picant de caiena... que està molt bona.

15.
cochinita pibil pas16

Ja tenim apunt l'equip de condiments.

16.
cochinita pibil pas17

En una paella ben calenta... tirarem el llom... i ho deixarem coure fins que s'evapori tot el líquid i quedi la carn una mica torradeta.

17.
cochinita pibil pas18

La reservem.

18.
cochinita pibil pas19

Ara és qüestió d'escalfar les "tortitas" de blat de moro (prèviament humitejades amb aigua).

19.
cochinita pibil pas20

Les podeu fer, però jo les he comprat fetes en aquesta ocasió.

20.
cochinita pibil pas21

Untarem de picant...

21.
cochinita pibil pas22

... hi posarem pebrot...

22.
cochinita pibil pas23

... i tomàquet...

23.
cochinita pibil pas24

Ara la "Cochinita Pibil"...

24.
cochinita pibil pas25

... per sobre...

25.
cochinita pibil pas26

... i al capdamunt... una mica de ceba vermella i més salsetes...

26.
cochinita pibil pas27

Ho enrotllem...

27.
cochinita pibil pas28

... i ja el podem servir...

28.
cochinita pibil pas29

De fet, el més interessant és servir-ho tot per separat i que cadascú s'ho prepari com més li agradi.

29.
cochinita pibil pas30

També es pot menjar amb forquilla i anar tallant trossos de "tortita" a mode de pa.

30.
cochinita pibil pas31

Ummmmm... què bo!... i com pica!

31.
cochinita pibil pas32

Bon Profit!