Es tracta d'una arrel, igual com la pastanaga, però que en aquest cas pertany a la família de la col i el nap. I, igual que ells, són rics en sofre. Aquest mineral és essencial per al nostre organisme, ja que gràcies a ell es forma el col·lagen, bàsic per mantenir les articulacions. Així mateix, els raves també aporten una ració considerable de ferro i iode. En parlar de vitamines destaca la seva aportació en vitamina C, l'antioxidant més potent, protegint les cèl·lules dels radicals lliures. Aquestes molècules es produeixen en moltes ocasions, algunes de molt evidents com exposar-se al tabac o als rajos X, però també quan ens toca el sol. A més, la vitamina C ajuda l'organisme a absorbir el ferro, fins i tot el que procedeix d'aliments vegetals.

Beneficis

Els raves ens ajuden a tenir digestions menys pesades i a afavorir l'equilibri de la microbiota. Això és pel fet que el consum de raves pot estimular el creixement del grup de bacteris considerats beneficiosos, mentre que combat les perjudicials. Aquest equilibri és imprescindible per al correcte trànsit intestinal i acabar amb el molest restrenyiment.

rabano pixabay (1)

En aquest aspecte, també cal destacar que el rave conté molta aigua alhora que presenta propietats diürètiques. Sens dubte, una empenta més per aconseguir un sistema digestiu en forma. Un altre òrgan que es beneficia del consum de raves és el fetge. Això es deu a un component anomenat gluconats, que, a més d'atorgar-li aquest sabor picant tan característic, augmenta la producció de bilis alhora que combat infeccions i fins i tot es considera una substància anticancerígena.

Com cuinar-lo?

La bona notícia és que per gaudir d'aquesta hortalissa no fa falta cap preparació prèvia. De fet, els més petits (i fàcils de trobar) no fa falta ni pelar-los, tan sols rentar-los bé. Així, els raves són ideals com a piscolabis, així com les pastanagues. O per enriquir una amanida ara que comença la temporada i li poden aportar un toc cruixent.

També poden donar-li el seu toc a un gaspatxo i pot ser el nou ingredient quan serveixis unes verduretes crues amb humus o formatges. Si es vol alguna cosa una mica més especial, els raves queden molt saborosos rostits al forn. Es poden aromatitzar amb algunes herbes com la farigola i servir com una guarnició.

Receptes amb raves

La textura i el sabor fresc i lleugerament picant dels raves aconsegueixen que quedin fenomenal com a complement a qualsevol sopa o crema freda, on sempre destaca. Però si es busca una recepta diferent en la qual no sigui tan protagonista alhora que marca una diferència, aquesta és l'humus amb raves i remolatxa. Es tracta d'una preparació molt senzilla en la qual es pren com basi l'humus clàssic de cigrons, però, el moment de passar-los per la batedora, se li afegeixen els raves picats i una mica de remolatxa cuita, que li donarà un color únic.

L'origen i la Ruta de la Seda

Es creu que els raves provenen de la Xina i es van estendre per la resta d'Àsia gràcies a la Ruta de la Seda, però ara se sap que gairebé 3.000 anys abans que es comencés a conrear a la Xina, ja es consumia a Egipte i Babilònia. El que sí que està clar és que van ser els grecs i romans els que el van portar per tot Europa, on ràpidament van començar a conrear-lo. En aquella època, els raves van tenir gran popularitat, no com en l'actualitat, on no solen ser en la llista de la compra de gaires llars.

rabano pixabay (2)
A

Dins d'Europa, Alemanya és el productor més important i també un dels consumidors amb més, juntament amb França. A l'Estat espanyol, la producció la lidera Barcelona.

El consell

La gran diferència a l'hora de degustar uns raves és que aquests estiguin frescos. Per mantenir-los durant més temps a casa hi ha diversos trucs que et poden ajudar. El primer és tallar les fulles. Pot semblar el contrari, però tallant la part verda es guanya temps. Un altre truc que mai no falla és mantenir les arrels humides. Així podràs gaudir-ne en bon estat una setmana després.