"Si oloreu la pell d'aquest formatge, entendreu per què li han posat aquest nom", així ho afirma amb sinceritat el formatger Eugeni Celery. I és que aquesta setmana estem davant d'un formatge de cabra amb una olor (Uff!) forta i intensa que no correspon al seu gust, que és més aviat agradable amb tocs salins i cítrics. L'expert de la Formatgeria Eugene no dubta quan qualifica aquesta coneguda creació de la formatgeria Mas Alba com "el formatge més atrevit del panorama català".


Uff!, el formatge amb el nom més extravagant del país

"Uff! Quin espectacle!", o bé, "Uff! Que fort!", serien algunes de les expressions que aquest formatge, creat per en Martí Huguet a Mas Alba, fa dir regularment als qui s’hi atreveixen. És cert que aquest petit formatge -en dos formats- té una certa irregularitat d’intensitat segons lots, època i nombre de fregades en cervesa, però també és cert que és un dels formatges més persistent i extrem del panorama gironí. Fregat amb Mosca Rossa de Girona esdevé un formatge cremós on els llevats de la cervesa li aporten intensitat i color que tendeix a ocre o ataronjat. En boca és llarg i constant, per això ens agrada deixar-lo pel final dels tastos.

formatge uff
El formatge Uff! està creat per Martí Huguet a la formatgeria Mas Alba / Foto: Cedida

"Uff! Quin espectacle!", o bé, "Uff! Que fort!" serien algunes de les expressions que aquest formatge, creat per en Martí Huguet a Mas Alba, fa dir regularment als qui s’hi atreveixen.

Textura tova i cohesiva, molt cremosa i agradable al pas per boca. Olor particular de cervesa, notes torrefactes i afruitades que combinen bé amb un sabor lleugerament àcid de fruita tropical. Un excel·lent equilibri entre la fruita fresca, una personalitat singular i una intensitat que perdura de manera amable al paladar. Es recomana menjar la pell. Aquesta peça gastronòmica amb nom tan divertit es pot comprar per només 10 euros. La maduració mínima és de quatre setmanes i la caducitat es calcula al voltant de les dotze setmanes o els tres mesos. D'altra banda, els formatges es venen al mercat en productes de 300 grams.

Formatgeria Mas Alba

La formatgeria està situada al bell mig del nucli de Terradelles, entre el poble de Bagà i Vilademuls, al Mas Alba. Està pensada per elaborar els formatges amb la llet del mas i fer una producció artesanal i curosa amb el medi ambient. El Mas Alba és una masia del segle XVIII, on s'hi pot gaudir de la tranquil·litat del turisme rural. Està situada a un petit poble de 40 habitants a un quart d’hora de Banyoles, Girona, Figueres o l’Escala. La casa té un ramat de cabres de llet, 100 hectàrees de bosc i cultiu, cavalls, gallines. Molt a prop s’hi pot practicar el golf i es poden fer rutes de BTT, excursions a cavall i passejades. En definitiva, un entorn privilegiat des d'on elaborar un deliciós formatge català.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!