El marisc és un clàssic en els sopars nadalencs i ser el més ràpid pelant gambes o llagostins pot marcar la diferència a l'hora de gaudir d'aquesta menja. Per molt plena que estigui la taula en qualsevol celebració familiar, el marisc sempre és el que més atreu i el primer que s'acaba. En aquests casos, tenir un cosí o cunyat al·lèrgic és un avantatge, però per a la resta de la competència, ser el més ràpid és l'únic que et pot ajudar a emportar-te la millor part.

4 maneres de pelar gambes que potser no coneixies

El problema de les gambes o els llagostins és que cal pelar-los i aquí no només val escollir el millor lloc o no tenir escrúpols en posar el colze al teu nebot petit per arribar abans a la safata, també cal tenir certa habilitat a l'hora de pelar-les. En aquest aspecte hi ha diverses tècniques i avui repassarem les més comunes perquè puguis decidir quina s'adapta millor al teu objectiu.

La tradicional

Aquesta implica tacar-se els dits d'ambdues mans. Imprescindible per gaudir també de la salsa i el suc i formidable per a aquells als quals els agrada llepar-se els dits al final, però també entre mos i mos. Un altre avantatge? Que pots xarrupar el suc dels caps, una cosa que per a uns quants està considerat el plaer més gran. Aquí no compta ser més ràpid sinó el que més gaudeix. El normal és començar pel cap, seguir per la cua (que també té el seu xarrup), pelar la part del cos i donar-li un bon mos. Si hi ha salses, imprescindible sucar-hi bé.

Pots xarrupar el suc dels caps, una cosa que per a uns quants està considerada el plaer més gran. Aquí no compta ser més ràpid sinó el que més gaudeix

Amb tisora

Manipular bé aquesta tècnica és essencial si estas a la cuina i necessites gambes pelades per cuinar. En cru sempre es pelen més ràpid, però si agafes la tisora ja adquireixes la rapidesa d'un professional. Tisorada a cap i cues (que òbviament guardaràs per a un brou). Per al cos només has de tallar la pell de forma vertical i, sense obrir la tisora al final, gira a poc a poc la gamba / llagostí perquè la carn surti sola. I a per la següent.

El truc de la forquilla

Després que un vídeo es fes viral fa uns mesos, aquest Nadal la rapidesa serà el factor clau a cada taula. Només has de treure cap i la cua ajudant-te del ganivet. Després, punxes la forquilla en un extrem, intentant que quedi just entre la carn i la pell. Exerceix pressió com si volguessis recórrer tot el lateral fins que vegis com la pell comença a lliscar i se separa de la carn. Una última empenta i tindràs la teva gamba llesta per degustar. Un altre avantatge és que només et taques una mà, així pots continuar agafant la copa amb l'altra sense tacar-la.

En cru sempre es pelen més ràpid, però si agafes la tisora ja adquireixes la rapidesa d'un professional

Amb ganivet i forquilla

En ocasions cal guardar les formes i el protocol mana. O simplement et vols fer l'interessant i demostrar aquestes habilitats amb els coberts propis de la reialesa o d'un internat suís. En aquest cas no es pot xuclar el cap, però a canvi, no et tacaràs les mans i no et faran pudor la resta de la nit. La part més senzilla és tallar cap i la cua. Aquesta última, quan tinguis una mica més de traça podràs salvar-la, sobretot si el marisc és de qualitat i fresc, ja que així se separa millor la carn de la pell i és més senzill que d'una petita estrebada es desprengui la cua. Ara arriba la part més complicada. Intenta clavar la forquilla a la part de les potes de la gamba i ajuda't del ganivet per anar separant la pell de la carn. El més important és que la forquilla estigui ben clavada perquè no rellisqui i surti volant en intentar pelar-lo.

Amb quina tècnica et quedes? En coneixes alguna altra?

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!