Problemes estomacals, gasos, acidesa, pesadesa i fins i tot dolor abdominal. Et sona? Podrien ser els ingredients de la recepta de qualsevol final de festa d'aquestes dates. I és que, per molt que cada any ens passi, sembla que no aprenem i tornem a caure festa rere festa. I el pitjor de menjar com si se n'anés a acabar el món no és només que al gener el botó no et cordi. Excés més excés fan estralls en la nostra salut i al final de les festes arriben les "sorpreses" en forma de colesterol alt, tensió pels núvols, pot ser que un atac de gota o fins i tot un sucre preocupant.

7 trucs per no empatxar-te durant els menjars de Nadal

Els empatxos estan tan lligats al Nadal com els regals, els llums o el serrellet. Però aquest any pots canviar la situació seguint aquests senzills consells. Per fi podràs començar una nova era i tenir un record diferent de les festes. I sobretot de l'endemà d'aquesta festa.

Alimentació conscient

Aquest és el consell estrella dels experts en nutrició i segueix les mateixes pautes que el famós mindfulness. En definitiva, es tracta de centrar la nostra atenció en el que estem menjant, a l'acte per si mateix de menjar. Així, a més d'ingerir menys aliments, ja que tardem més a mastegar, també apreciarem més el menjar, el seu sabor, la seva textura i els matisos de cada plat.

Nadal taula menjar excés (5)
Trucs per no empatxar-te amb els menjars de Nadal / Foto: Pixabay

Planificació

Les taules en aquestes dates són un gran assortiment de temptacions. El primer impuls és tirar-se cap a tot sense mesurar quantitats ni conseqüències. Però com això no és el que volem i l'objectiu és no empatxar-se, cal plantejar-se aquest dinar o sopar amb una estratègia clara. Decideix què és el que més t'agrada, valora com és de contundent aquest plat i omple amb una mica de la resta. Per exemple, si el segon és el típic rostit, t'hauràs de contenir als aperitius. Si, al contrari, el plat principal no és el teu favorit o saps que sobrarà i que serà el dinar de l'endemà, deixa't portar amb els entrants i, després, passa directament a les postres.

Dosificar-se

Això és molt complicat davant d'una taula en la qual hi ha molt pica-pica i molts entrants. Així, per evitar haver de comptar i anar prenent decisions constantment sobre si seria bo un canapè més o si entraria un nou tros de formatge, dosifica des del principi. Com? No vagis agafant directament dels plats o fonts i serveix-te un plat complet amb una mica del que més t'agrada. Tenir el plat ple et fa ser molt més conscient de la quantitat que ingeriràs. També ajuda a seleccionar millor i a deixar fora el que menys t'atreu.

Noves propostes

Si ets el que cuina o tens mà en la decisió del menú, aposta per introduir plats més lleugers. N'hi ha de saborosos i luxosos (requisits nadalencs), però també light. Per exemple, en comptes de posar el marisc en una font, presenta'l en una amanida amb una mica de fruita i altres ingredients que rebaixen la càrrega calòrica del menú, augmenten la ingesta de vegetals i fins i tot refresquen el paladar. Igual amb les postres. Si se serviran torrons i dolços típics, abans no fa falta un pastís, unes postres més lleugeres a base de fruita són ideals.

Nadal taula menjar excés (3)
Dosificar-se o l'aigua, dos dels trucs / Foto: Pixabay

Copa d'aigua

Sempre, juntament amb la de vi o el vas de refresc, que estigui la copa d'aigua. I sí, és cert que el vi no atipa, però sí que desinhibeix i això provoca que parlem de més, que siguem més graciosos i ens sentim contents, però també que mengem sense fre i que l'endemà la sensació de ressaca sigui considerable. Això no vol dir que hàgim de renunciar a begudes alcohòliques o refrescos, però sí que el combinem amb aigua.

Compensa

De vegades, l'empatx no és només per un àpat en particular, sinó per l'acumulació d'unes quantes. Per això, entre una i una altra cal provar de "desintoxicar-se". Per a això, el més apropiat és prioritzar les verdures i productes rics en fibra. També renunciar a les sobres que contenen massa greix, per molt que faci mal.

Mou-te

Fer un petit passeig després del dinar ajuda a alleugerir la digestió. No fa falta gimnasos i ni esforços bojos. Només caminar una mica i no passar la sobretaula al sofà. Si és a la nit, posa una mica de música i balla! La nit és jove i més per Nadal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!