Aquesta setmana toca descobrir el bo i millor de la gastronomia de Falset, la capital del Priorat. Una ciutat on passat, present i futur conviuen per donar lloc a un poble on el món del vi, l'agricultura de qualitat i la relació amb l'entorn natural han marcat el camí de la seva gastronomia. Entre els seus productes més típics trobem la fruita seca, com les avellanes i les ametlles. D'aquesta base surt una de les seves postres més populars i tradicionals: els 'castellets' de Falset, unes pastes d'avellana que no us podeu perdre si visiteu la capital del vi. Falset també viu de la seva cultura vinícola, tan important per a l'economia del territori. Empara dues de les denominacions d'origen més importants de la comarca: la Denominació d'Origen Qualificada Priorat i la Denominació d'Origen Montsant. Preparats per descobrir amb La Foodlovers la millor gastronomia de Falset? Som-hi gourmeters!

 

1. Hostal Sport, gastronomia amb arrels prioratines

Si el que busqueu és una cuina de mercat, prioratina i en constant evolució, el restaurant de l'Hostal Sport és per a vosaltres. El 90% dels plats de la carta són propis del receptari català però amb un toc d'innovació, emprant productes de proximitat, qualitat i de temporada. Treballen cada dia per oferir el gust i l'aroma de la cuina d'abans, amb propostes gastronòmiques genuïnes d'arrels prioratines. El pa, l'oli d'oliva verge extra i el vi català és la seva tríada mediterrània com a punt de partida per un viatge gastronòmic en un entorn amb història. Sabors immillorables al bell cor del Priorat. 

Plat de 'truita en suc' de l'Hostal Sport / Foto: Marc Ortín
Plat de 'truita en suc' de l'Hostal Sport / Foto: Marc Ortín

📍 Carrer Miquel Barceló, 4

2. El Celler de l'Aspic, amor pels productes de la terra

L'amor per la terra és el gran secret de la cuina del Celler de l'Aspic, franca, neta i amb els productes locals com a principal ingredient. El xef Toni Bru, un dels restauradors més prestigiosos de Tarragona, personalitza cadascun dels seus plats adaptant-los als nous temps. És una cuina amb arrels de Priorat i records del Delta de l'Ebre. A través de la carta, els comensals viatgen per les quatre estacions de l'any, amb un menú on destaquen les amanides, els arrossos, el peix de la llotja de Sant Carles de la Ràpita i la carn de la zona, que poden degustar-se amb la millor proposta de vins de la comarca. La diversitat i riquesa del Priorat a taula.

Magret d'ànec amb salsa de raïm i moniato / Foto: Marc Ortín
Magret d'ànec amb salsa de raïm i moniato / Foto: Marc Ortín

📍 Carrer Miquel Barceló, 31

3. Restaurant Brichs, homenatge a la cuina de la mare

Aquest restaurant va ser creat per la Sol Florensa Brichs, una pediatra d’Urgell disposada a reinventar-se després d’una llarga vida professional a Barcelona. El nom és un homenatge a la seva mare i a la sòlida tradició culinària que va aprendre d’ella, una tradició que incorpora la novetat i l’experimentació com a trets propis. L’equip del Brichs és sorprenentment jove, fent justícia a aquella tradició en un marc tan diàfan com la cuina que elabora. La Foodlovers va tenir el plaer de gaudir d'un plat que, no només estava boníssim, sinó que per la seva presentació semblava tota una obra d'art. Un respecte per la gastronomia que des del restaurant volen transmetre als seus comensals dia rere dia.

Vieiras a la planxa amb escuma de coral / Foto: Marc Ortín
Vieires a la planxa amb escuma de coral / Foto: Marc Ortín

📍 Plaça de la Quartera, 1

Aquests tres restaurants que La Foodlovers us recomana a Falset us esperen amb les portes obertes per sorprendre-us amb els seus plats més emblemàtics. Si voleu conèixer altres restaurants d'arreu del territori, a la secció Kilòmetre 0 de La Gourmeteria d'ElNacional.cat, trobareu una selecció d'allò més diversa i interessant: Girona, Ripoll, Solsona, Montblanc, les Borges Blanques, Barcelona... No us en deixeu cap sense tastar!