Les terres de Lleida són el destí d'aquesta setmana de La Foodlovers per descobrir, a través dels seus sabors, olors i textures, la seva gastronomia. Gràcies als fruits de l'Horta de Lleida, les bases de la cuina del territori es basen en matèries fresques, d'alta qualitat i de proximitat. Parlar de la gastronomia de Lleida és posar en valor la seva fruita i verdura, els caragols, els bolets i les carns. Amb aquests ingredients, molts restaurants de la ciutat elaboren plats emblemàtics del receptari tradicional català com els que avui ens porta La Foodlovers. Preparats per conèixer quins són? Som-hi gourmeters!

 

1. Carballeira, el millor producte del mar

En un entorn idíl·lic se situa el restaurant Carballeira, una marisqueria lleidatana que va obrir les portes l’any 1989 per oferir el millor producte del mar. Una estima per la gastronomia que queda reflectida en cada plat i en cada recepta de la carta. Cuiden cada detall d'una cuina que es basa en la frescor i qualitat dels productes. Una feina rere els fogons que va ser reconeguda amb una Estrella Michelin del 1999 al 2008. Actualment, compten amb un sol a la Guia Repsol. Intenten canviar la carta cada tres mesos per oferir sempre un producte de temporada, i disposen d'un menú degustació on podeu tastar diversos plats seleccionats pel seu xef.

Salmonet de roca amb salsa libanesa / Foto: Marc Ortín i Raquel Sánchez
Salmonet de roca amb salsa libanesa / Foto: Marc Ortín i Raquel Sánchez

📍 Carretera de Saragossa N-IIA, km 457,5

2. Ferreruela, frescor i dinamisme al plat

Un restaurant molt acollidor que busca oferir una cuina elaborada amb producte de proximitat, de temporada i de qualitat. Treballen de valent cada dia perquè els clients identifiquin en cada un dels seus plats el sabor de la memòria i la tradició. Utilitzen la brasa, tècnica ancestral de les seves terres, combinant-la amb mètodes avantguardistes i cuinant aliments que tradicionalment no es preparaven d'aquesta manera. Els productes de temporada són els protagonistes de la seva carta, que es modifica cada estació, oferint sempre frescor i dinamisme als comensals. La base de la cuina del restaurant Ferreruela són els productes de kilòmetre 0, elaborats de forma artesanal pels productors locals. D’aquesta forma, donen suport a les activitats econòmiques tradicionals de la regió, permetent que el client pugui valorar la diferència qualitativa del producte.

Makis d’escalivada i sardina fumada amb caviar de truita / Foto: Marc Ortín i Raquel Sánchez
Makis d’escalivada i sardina fumada amb caviar de truita / Foto: Marc Ortín i Raquel Sánchez

📍 Carrer Bobalà, 8

3. L'Espurna, un viatge per les arrels de la terra

En un local històric de la ciutat de Lleida, trobem el restaurant L'Espurna, regentat per restauradors defensors del territori. En aquest local emblemàtic, aposten per la gastronomia tradicional lleidatana. Al peu del canó trobem en Jesús Gimena, qui va donar vida a aquest projecte a finals de 2021. Els seus plats es caracteritzen per transportar-te a les arrels de la terra, amb presentacions innovadores i respectant sempre l'essència de la cuina d'abans, la de les brases i les cassoles. Et sentiràs com a casa des del primer moment que entris per la porta, gaudint de l'àpat com l'experiència gastronòmica que ha de ser. 

Canelons de pollastre de corral amb bolets i suc del seu rostit / Foto: Marc Ortín i Raquel Sánchez
Canelons de pollastre de corral amb bolets i suc del seu rostit / Foto: Marc Ortín i Raquel Sánchez

📍 Carrer Salmerón, 10

Aquests tres restaurants que La Foodlovers us recomana de la ciutat de Lleida us esperen amb les portes obertes per sorprendre-us amb els plats que us hem presentat. Si voleu conèixer altres restaurants d'arreu del territori, a la secció Kilòmetre 0 de La Gourmeteria d'ElNacional.cat, trobareu una selecció d'allò més diversa i interessant: Girona, Ripoll, Solsona, Montblanc, les Borges Blanques, Barcelona... No us en deixeu cap sense tastar!