Fa més de 60 anys, un jove de només 19 anys muntava vies de tren. Una casualitat, un canvi de rumb i una aposta clara cap al sector oleícola van canviar la seva vida i la de les quatre generacions que vindrien després.
Francisco Faiges és el fundador de F Faiges, una de les principals empreses familiars catalanes en l’àmbit de la producció d’olis. Avui dia, exporten a més de 87 països i tenen una gran varietat d’olis: des de monovarietals, fins a produccions ecològiques o aromatitzades amb diferents sabors.
A la cruïlla entre passat i futur, F Faiges ha sabut mantenir viva una essència que comença entre oliveres centenàries i acaba en olis d’oliva reconeguts internacionalment. Tot això, sense deixar de banda la terra que els ha vist créixer i amb la humilitat, l’estima pel que fan i la unió familiar com a segell insígnia.
F Faiges ha sabut mantenir viva una essència que comença entre oliveres centenàries i acaba en olis d’oliva reconeguts internacionalment
La trajectòria de F Faiges no sempre ha sigut un camí de roses; 60 anys aporten moltes alegries, però també alguns reptes als quals cal fer front. Per exemple, la crisi del 2008, la pandèmia de la Covid-19 o, avui dia, la forta pujada de preus del sector oleícola.
Davant aquests escenaris incerts, el suport d’un bon partner financer és clau per mantenir l’estabilitat i seguir avançant. La confiança i el treball en equip han permès a F Faiges adaptar-se, invertir i créixer sense perdre la tradició i els valors.
Una empresa en clau familiar
La família és un dels elements clau en la recepta de l’èxit de F Faiges. Com expressa el seu gerent, Xavier Faiges: ‘treballar braç a braç pares, fills, nebots, fa que hi hagi un component emocional molt fort i, sobretot, que tant els èxits com els reptes siguin compartits’.
Molts dels treballadors fa dècades que estan a F Faiges, el que genera un sentiment de pertinença i una confiança entre l’equip molt gran. Una de les coses que més valoren, com explica la cap de laboratori, Merce Homs, és: ‘no ser un número sinó una persona’, el que es tradueix en tranquil·litat, confiança i benestar.
El procés del camp a la taula
Tots aquests valors també es veuen reflectits en l’elaboració de l’oli. Un procés que comença amb la collita de les olives. Un cop arriben al molí, les olives es netegen amb aigua i aire per eliminar restes de fulles i terra. Després, es classifiquen segons la seva qualitat abans d’iniciar el procés d’extracció.
Les olives es premsen i baten a baixa temperatura, sempre per sota dels 30 °C, per conservar totes les propietats naturals. D’aquesta pasta, es fa una centrifugació física, per separar l’oli de la resta de components.
L’oli d’oliva verge extra resultant es filtra i s’emmagatzema amb cura. Però el procés no acaba aquí: la sansa —la pasta que queda després— encara conté una part d’oli, que s’aprofita per elaborar oli de sansa d’oliva, un producte refinat també apte per al consum. La resta del subproducte es destina a biocombustibles, tancant així un cicle d’economia circular on res es malbarata.
Tot el produeix F Faiges no només és sinònim de qualitat, sinó que també porta el nom i el sabor d’un territori i d’un tarannà propi. És el pes d’una història compartida i viscuda en primera persona.
És el resultat d’una manera de fer honesta, que conjuga tradició i innovació amb un compromís clar: oferir un producte excel·lent sense trair mai els orígens. L’empresa ha crescut, s’ha modernitzat, s’ha obert al món, però sense perdre mai l’essència familiar, amb valors clars i un compromís inalterable amb l’autenticitat del producte.