La Guía Peñín, la més influent i internacional de les guies nacionals, ha destacat com a Millor Cava de la Denominació d'Origen d'Espanya l'Alta Alella 10 Gran Reserva, de la casa catalana Família Pujol-Busquets. Una anyada que s'alça amb aquest reconeixement per segon any consecutiu. En l'edició d'enguany, les dues col·leccions de vi de la Família Pujol-Busquets dels anys 2010 i 2012, encapçalen la llista, una fita que reforça, una vegada més, l'aposta del celler del Maresme pel cava d'alta gamma i consolida el seu lideratge entre els grans vins. Segueixen en el podi altres dos caves del celler: Alta Alella Mirgin Exeo Paratge Qualificat Vallcirera 2016 i Alta Alella Mirgin Exeo Evolució+ Gran Reserva 2005.

Alta Alella 10 Gran Reserva

El nou Alta Alella 10 Gran Reserva 2012 ja està disponible en el mercat. Tal com expliquen els seus creadors, es tracta d'un cava amb “ànima de gran vi”, una personalitat pròpia i que destaca per la seva enorme frescor, sense perdre elegància i complexitat. Una frescor que perdura després de 10 anys d'espera i constància, i que segons Josep Maria Pujol-Busquets és la suma de diversos components: “la llarga criança, les característiques pròpies del raïm, el sòl de Sauló on creixen les vinyes i la climatologia singular del territori Serra de Mar”.

L'objectiu és fugir de l'estandardització i crear tendència en acostar-nos a l'estil dels grans vins del món, en una direcció diferent al que s'acostuma a fer en el món del cava

L'objectiu, afirma Mireia Pujol-Busquets, és “fugir de l'estandardització i crear tendència en acostar-nos a l'estil dels grans vins del món, en una direcció diferent del que s'acostuma a fer en el món del cava”. Seguint aquest camí, neix l'Alta Alella 10 Gran Reserva, un cava de col·lecció, ecològic i d'anyada que reivindica l'especial rellevància que pren el pas del temps en l'elaboració de grans vins. Les llargues criances són, segons la família, “les que despullen un vi, les que defineixen un territori, les que radiografien un moment determinat en un espai de temps concret”.

Alta Alella 10 2012
Alta Alella 10 Gran Reserva 2012 / Foto: Família Pujol-Busquet

Alta Alella 10 s'elabora amb una selecció del millor raïm procedent de la finca Vallcirera (actualment catalogat com a Paratge Qualificat per la DO Cava), veremades de manera manual en caixes petites. El gra sencer és sotmès a un premsatge molt suau i la primera fermentació es realitza en barrica de roure francès. Posteriorment, s'aplica el mètode tradicional i passa a fer una criança mínima de deu anys. Finalment, surt al mercat sense necessitat de maquillatge (sense licor d'expedició), i amb la data del degolli i els mesos de criança indicats en l'etiqueta. Aquesta cava té un cost de 120 €.