El peix espasa és probablement un dels peixos més coneguts per la seva forma i aparença, encara que això no significa en realitat que ens trobem davant d'un aliment molt consumit, tot i que la seva carn és deliciosa i molt suau, i els seus beneficis nutricionals són més que interessants en dietes sanes i equilibrades.

Propietats nutricionals del peix espasa

El peix espasa es caracteritza nutricionalment parlant per ser un peix semigràs, la qual cosa significa que se situa en un punt intermedi entre el peix blanc i els peixos blaus. Encara que hem de tenir en compte una qüestió bàsica: no existeixen peixos semigrassos com a tals, sinó que en realitat depenent de l'època de l'any el peix en qüestió pot ser blanc o blau en reduir-se o augmentar el seu contingut en greix.

En el cas del peix espasa, 100 grams de porció comestible d'aquest peix aporten 4 grams de greix i 110 calories. Aporta una interessant quantitat en proteïnes d'alt valor biològic, encara que en menor contingut que la palometa (que també és un peix semigràs).

Peix Espasa
Peix Espasa / Font: Unsplash

L'AESAN recomana evitar el consum de peix amb alt contingut en mercuri

Encara que la seva quantitat en proteïnes és una mica més baix en comparació amb altres peixos, sí que aporta tanmateix més vitamines i minerals (ferro, fòsfor, magnesi, potassi i sodi). Entre el seu contingut en vitamines, podem destacar:

  • Vitamina A: essencial per a la visió, contribueix al creixement, manteniment i reparació de la pell, teixits i mucoses; a més afavoreix la resistència davant les infeccions.
  • Vitamina B3: participa en l'aprofitament de l'energia que contenen els denominats com macronutrients (és a dir, els greixos, proteïnes i hidrats de carboni). A més, és fonamental en la síntesi de glucogen i a la producció d'hormones sexuals.
  • Vitamina B9: coneguda popularment com a àcid fòlic, és fonamental per a l'embaràs i sobretot per a aquelles dones que pensen quedar-se embarassades, gràcies que prevé defectes a la placenta i en el creixement i desenvolupament del fetus.
  • Vitamina B12: fonamental per al bon funcionament de les neurones, així com per a la maduració dels glòbuls vermells.
Peix Espada Mar
Peix Espasa Mar / Font: Unsplash

Tanmateix, malgrat tots aquests beneficis, no tot són bones notícies pel que fa al peix espasa. L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria i Nutrició, (AESAN) recomana evitar el consum de peix amb alt contingut en mercuri (com el peix espasa, tauró, tonyina vermella o lluç de riu) en menors de 10 anys i embarassades. I recomana la ingesta de 3-4 racions de peix a la setmana fora d'aquestes espècies que com diem estan catalogades com a altes en mercuri.

L'AESAN també recomana el consum moderat d'aquests peixos amb alt contingut en mercuri en nens entre 10 i 14 anys, limitant-lo a 120 grams al mes.