Estàs donant-li voltes a com mantenir-te aquest estiu, malgrat que les vacances i els menjars fora de casa? Deixa'm dir-te que la solució és molt senzilla, s'adapta al ritme fins i tot encara que estiguis viatjant i és gratis... Estem parlant, per descomptat, del dejuni. La calor no hauria de ser un impediment per practicar el dejuni a l'estiu. És més, és una eina que pot ajudar-nos molt a contrarestar els excessos vacacionals.

Dejuni Intermitent
Dejuni intermitent / Foto: Unsplash

Perquè a les vacances tot es relaxa: nosaltres, els horaris i els costums, i rares vegades sopem tan aviat com ho fem durant la resta de l'any. I el dejuni ens ajuda a posar en repòs el nostre sistema digestiu, donant al nostre organisme el necessari descans. El dejuni forma part de la nostra essència, s'ha practicat des de sempre. Abans no hi havia tanta abundància d'aliments, ni els mètodes de conservació que tenim ara així que, fins fa poc, el normal era dejunar. Es feia un o dos àpats al dia i la resta del temps, es dejunava. Ara hem passat a menjar quatre o cinc vegades al dia, per la qual cosa ens passem el dia digerint, amb la consegüent inflamació que això suposa per al nostre sistema digestiu.

El dejuni forma part de la nostra essència, s'ha practicat des de sempre.

No t'enfrontis al dejuni a l'estiu com una imposició, més aviat escolta el teu cos i pregunta't, en aixecar-te, si realment tens gana o vas a esmorzar per costum, posant el pilot automàtic. Pren un parell de vasos d'aigua, fes un tomb o fes una mica d'exercici i espera una mica. T'ajudarà a identificar quan apareix la veritable sensació de gana. O potser, després d'un àpat més abundant, una paella a la platja o una barbacoa, el cos no et demana sopar. Potser et ve de gust dejunar i no sobrecarregar més el teu sistema digestiu, o prendre un suc verd.

Dejuni
Dejuni / Font: Unsplash

Dejunar millora el nostre rendiment cognitiu, el nostre sistema immune i la nostra microbiota. Tant és així que hi ha molts bacteris al nostre intestí que només proliferen quan dejunem (i casualment, són els bons, què et sembla?)

Tots aquests beneficis s'aconsegueixen, a més, amb dejunis molt flexibles, no us parlem de dejunar durant una setmana. Si ja practiques el dejuni durant 12 hores (12 hores sense menjar, i unes altres 12 en les quals reparteixes l'aliment), no et costarà gaire passar a un dejuni 16/8, amb 16 hores sense menjar i 8 en les quals pots fer un parell d'àpats, a què és senzill? Per mobilitzar el greix corporal necessitem fer dejunis d'almenys 12 o 15 hores, i els seus beneficis s'intensifiquen segons anem augmentant el nombre d'hores sense ingesta.

I una cosa més: l'activitat física en aquesta franja de dejuni potencia tots els seus beneficis, per la qual cosa és bona idea programar els teus entrenaments per a la primera hora del matí. Si tems marejar-te per fer exercici en dejú et convido que l'incorporis a poc a poc: el teu cos utilitzarà les reserves de greix com a combustible i veuràs que, a poc a poc, entrenaràs igual o millor que abans. Un passeig per la platja, caminar a primera hora o anar amb bicicleta són algunes activitats suaus que pots començar a fer a l'estiu a l'aire lliure, per carregar-te de vitamina D i gaudir mentre practiques el dejuni. T'animes a practicar el dejuni aquest estiu?